Elbilprodusenten Tesla er ned rundt ti prosent på Frankfurt-børsen og i førsbørshandelen i USA etter at selskapet etter børsslutt på Wall Street onsdag offentliggjorde oppdaterte salgstall.

Bekymring

Elbilentusiast og investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management mener det er en halvering i salget av Model X og Model S som bekymrer markedet. Det er på disse modellene Tesla tjener mest penger.

– Det er tre analytikere som har endret estimatene for hele året 2019 på bakgrunn av denne meldingen. Den ene tror på underskudd i år mens de to andre kuttet estimatene med 20 og 40 prosent, sier Næss til DN.

Saken fortsetter under bildet

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. (Foto: Eivind Senneset)

Han legger til at salgsoppdateringen har gjort at estimatene for første kvartal har kommet betydelig ned torsdag.

- Halvering

Tesla leverte 63.000 biler til nyere eiere i årets første tre måneder, mens 76.000 var ventet av analytikerne, ifølge CNBC.

Rundt 50.900 biler var Model 3, mens 12.100 var Model S og Model X, som er betydelig ned fra tidligere kvartaler.

Næss påpeker at salgstallene for Model S og Model X er tilbake på 2015-nivå, og 56 prosent lavere enn i fjerde kvartal 2018. Det er også 46 prosent færre enn i første kvartal i fjor.

- Det er altså en halvering, sier investeringsdirektøren.

- Bedre enn fryktet

Tesla produserte samtidig 77.100 biler i løpet av første kvartal, hvorav 62.950 Model 3, og 14.150 øvrige modeller.

Kanskje viktigere var at selskapet gjentok en forventning om en leveranse av 360.000-400.000 biler i 2019.

Saken fortsetter under bildet

Tesla Model 3 står klare til levering i Norges Varemesse, Lillstrøm.
Tesla Model 3 står klare til levering i Norges Varemesse, Lillstrøm. (Foto: David B. Torch)

Mens 50.900 Model 3 ble overlevert nye eier, ventet analytikerne Tesla å levere 58.900 Model 3 i kvartalet, ifølge Reuters.

Tesla sa også at rundt 10.600 biler var på vei ut til kunder, drevet av sterk etterspørsel fra Kina og Europa mot slutten av perioden.

Analytiker Dan Ives i Webush mener at sistnevnte gjør at Model 3-tallene egentlig er bedre enn ventet.

– Generelt ventet markedet et katastrofalt kvartal og Model 3-leveransene var bedre enn fryktet av mange med 50.000 Model 3 som «streken i sanden», selv om totalen helt klart var humpete og kvartalet etter vår mening representerer en «luftlomme», sier analytikeren til CNBC.

Norsk rekord

Her i Norge sørget Tesla for soleklar rekord i antall registrerte biler av én bilmodell i mars. Det fikk også Tesla-sjef Elon Musk til heise det norske flagget på sin Twitter-konto.

Til sammen ble det registrert 5822 Tesla i mars, hvorav 5315 av dem var av den nye Model 3. På det meste ble rundt 600 Model 3 registrert på en og samme dag.

Selskapet har blant annet leiet Norges Varemesse på Lillestrøm for masseleveranse av bilen som enkelte har ventet på i tre år siden det ble åpent for bestilling.

Frivillige og ansatte og er blitt oppfordret av Musk til ekstra innsats for å få flest mulig biler ut, der det er avsatt 15 minutter per bil til overlevering.

I alt ble det levert (registrert) 6123 Teslaer til norske kunder i første kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Test av Tesla Model 3: Slik takler den norsk vinterføre
De første eksemplarene av Tesla Model 3 er endelig på norske veier, nesten to år etter at tusenvis av nordmenn bestilte bilen.
03:12
Publisert: