Tesla-aksjen stiger 16 prosent i førhandelen på Wall Street mandag. Om førhandelen gjenspeiler seg når de amerikanske børsene åpner vil Tesla ha tatt igjen tapene det ble påført på fredag da det amerikanske finanstilsynet saksøkte selskapets toppsjef Elon Musk.

I en epost til sine ansatte i helgen skal Elon Musk ha skrevet at elbilprodusenten Tesla er på vei mot å levere et lønnsomt kvartal etter en serie kvartaler hvor pengene har rent ut, ifølge Bloomberg News.

Eposten ble sendt ut til de ansatte like før Musk og Tesla inngikk et forlik med det amerikanske finanstilsynet der Musk gikk med på å gå av som styreleder i Tesla og betale mange millioner kroner.

– Vi er veldig nær å oppnå lønnsomhet og å kunne motbevise tvilerne, men for å være sikker må vi gjøre det veldig bra i morgen (søndag). Hvis vi alle leverer i morgen, vil vi få en episk seier som sprenger alle grenser, skriver Musk til sine ansatte, ifølge Bloomberg.

Søndag var den siste dagen i tredje kvartal, kvartalet der Tesla selv har planer om å gå i pluss.

Frivillig innsats

Tesla nådde tidligere i år målsetningen om en ukentlig produksjonstakt på over 5000 enheter av billigvarianten Model 3, men har slitt med å opprettholde nivået.

Samtidig har Tesla hatt store utfordringer med å levere ut ferdige biler til nye kunder, beskrevet av Musk som å gå fra "produksjonshelvete til leveringshelvete".

Ettersom levering er også det som teller regnskapsmessig har Musk oppfordret eksisterende Tesla-eiere til å bistå med overlevering i det amerikanske markedet, med stor suksess.

Produksjonsmål nådd

Tesla har tidligere varslet en produksjon på 50-55.000 Model 3 i perioden mellom juli og utgangen av september.

Teslas Model 3, her i et visningslokale i Los Angeles, California.
Teslas Model 3, her i et visningslokale i Los Angeles, California. (Foto: Lucy Nicholson/Reuters/NTB scanpix)

Ifølge elbilbransjenettstedet Electrek ble produksjonsmålet nådd allerede fredag, med en produksjon på 51.000 enheter.

Det skal også være første gang siden slutten av juni at selskapet har klart å produsere over 5000 enheter i uken.

Doblet produksjon

Tidligere denne måneden oppfordret Musk i en epost til de ansatte til å se bort i fra den negative mediedekningen og kommentarer fra skeptikerne.

Han minnet dem også om at resultater er det som teller, og at selv ikke Fords Model T, som var den raskest voksende modellen i verdenshistorien, vokste like fort i salg og produksjon som Model 3.

– Vi er i ferd med å ha det mest utrolige kvartalet i vår historie, der vi bygger og levering mer enn dobbelt så mange biler som vi gjorde i forrige kvartal, skriver Musk.

Tesla produserte 53.339 biler, inkludert 28.578 Model 3 i andre kvartal.

Børssmekk

I et forlik med amerikanske børsmyndigheter (SEC) lørdag fremgår det at Elon Musk vil gå av som styreleder i Tesla i løpet av 45 dager, og være forhindret fra å bli selskapets styreleder i tre år.

Bakteppet er Tesla-sjefens twitter-melding 7. august der han uten forankring i styret eller sikret finansiering varslet at han vurderte å ta Tesla av børs.

Meldingen fikk aksjekursen til å skyte til værs, og mens Musk høstet kraftig kritikk for å ha villedet markedet, innledet SEC granskning. Tesla-sjefen tok senere ordene tilbake.

At Musk både har vært selskapets styreleder og administrerende direktør, en ikke uvanlig praksis blant amerikanske selskaper, har vært gjenstand for kritikk. Blant annet har oljefondet, Norges Pensjonsfond Utland, stilt seg kritisk til ordningen.

Tesla-aksjonær og toppsjef Ross Gerber i kapitalforvaltningsselskapet Gerber Kawasaki tar godt imot forliket som er oppnådd.

– Jeg tror en supersterk kandidat utenfor selskapet vil sende det sterkeste signalet. De fleste investorene har begynt å kjenne på at dette er et Elon-prosjekt, ikke et selskap. Tesla er et stort selskap, og dette var deres "bli-voksen"-tidspunkt, sier Gerber til The Wall Street Journal.

Overvåkes

Under forliket med SEC vil Tesla samtidig utnevne to nye uavhengige styremedlemmer, samt etablere en komité av uavhengige medlemmer som skal overse og kontrollere Musks kommunikasjon på vegne av selskapet.

Musk og Tesla aksepterer også hver å betale 20 millioner dollar, over 320 millioner kroner samlet, i bøter, som vil bli fordelt mellom rammede investorer i en domstolgodkjent prosess.

Forliket innebærer ingen avvisning eller bekreftelse av at Musk eller Tesla skal ha gjort noe galt. Det innebærer også at Musk fortsetter som administrerende direktør.

Tesla-aksjen falt nær 14 prosent på Wall Street fredag etter meldinger om at Musk skulle ha avvist et forslag til forlik med SEC. Aksjen sluttet til 264,8 dollar.

Tesla ventes legge frem resultater per tredje kvartal omkring 6. november. Oppdaterte produksjonstall for kvartalet kan imidlertid komme når som helst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hey, Mercedes! Take me home!
Nå kan du snakke med minstemann i Mercedes-søskenflokken, A-klasse. Se hvordan det gikk i vår test.
01:48
Publisert: