Torsdag ble det kjent at det amerikanske finanstilsynet (Sec) saksøkte Elon Musk for å ha villedet investorer.

Årsaken var Twitter-meldingen fra Musk 7. august, der han skrev at han hadde planer om å ta Tesla av børs og at han hadde sikret finansiering.

«Musks villedende Twitter-meldinger fikk Teslas aksjekurs til å hoppe mer enn seks prosent 7. august og førte til en signifikant markedsforstyrrelse», skriver Sec.

Nå har myndighetene og Musk kommet til enighet. Forliket innebærer at Musk går av som styreleder i elbilselskapet og får en personlig bot på 20 millioner dollar. I tillegg må Tesla betale en bot på 20 millioner dollar.

Musk og Tesla straffes dermed med bøter på til sammen 320 millioner kroner.

Tesla og Musk har også fått straff av markedet. Fredag, etter at søksmålet ble kjent, falt aksjen hele 14 prosent på Wall Street.

Sec skriver i en melding lørdag at bøtene på 40 millioner dollar vil bli distribuert til investorer som er blitt skadelidende.

Ville nekte Musk topplederstillinger

Etter Twitter-meldingen i august, sa Musk at han hadde vært i samtaler med et fond og hintet om at det var der han hadde sikret seg finansiering. Financial Times har tidligere avslørt at dette var Saudi-Arabias utenlandsfond. Fondet hadde like før kjøpt en aksjepost i Tesla verd to milliarder dollar.

Ikke lenge etter skrev Musk at han hadde skrotet planene og at Tesla ville forbli et børsnotert selskap.

Sec var ikke nådig i sine uttalelser. Tilsynet ville forby Musk å være sjef eller direktør for et børsnotert selskap. Hadde søksmålet gått igjennom kunne det ført til at Musk aldri noensinne fikk lov til å ha en topplederstilling i et amerikansk børsnotert selskap registrert hos Sec.

Nå har saken endt med at Musk må gå av som styreleder i Tesla, men han fortsetter som administrerende direktør. Det er heller ikke mulig å gjenvelge Musk som styreleder de neste tre årene, ifølge forliket.

Krever at Musk holdes under Twitter-oppsyn

Sec skriver at Tesla og Musk har gått med på avtalen uten å hverken bekrefte eller benekte Secs anklager.

I tillegg krever Sec at Tesla oppretter en ny komité samt andre kontrollmekanismer og prosedyrer for å holde oppsyn med Musks kommunikasjon.

Det siste punktet i avtalen er at Tesla skal innsette to nye, uavhengige personer i styret.

– Elon Musk vil ikke lenger være styreleder i Tesla, Teslas styre vil gjennomgå viktige reformer – inkludert en plikt til å holde oppsyn med Musks kommunikasjon med investorene – og begge skal betale bøter, oppsummerer Sec-topp Steven Peikin i en melding.

Rundet opp til «marihuanatall»

I Twitter-meldingen fra august skrev Musk at han hadde finansiering nok til å ta Tesla privat til 420 dollar per aksje.

Musk hadde selvfølgelig regnet på hva det ville koste å ta Tesla av børs gitt at Saudi-Arabia ville gi en premie på 20 prosent, noe Musk anså som en standard premie.

«Denne utregningen resulterte i en pris på 419 dollar, og Musk sa at han rundet prisen opp til 420 dollar fordi han nettopp hadde lært om tallets betydning i marihuanakulturen og trodde kjæresten hans ville synes det var morsomt, hvilket riktignok ikke er en god grunn til å velge en pris», skrev Sec i sin begrunnelse for søksmålet som ble kjent tidligere denne uken.

420 er et kjent begrep/tall fra marihuanakulturen og viser til en gammel tradisjon om å røyke marihuana klokken 16:20 (4.20 pm) og 20. april.

Elon Musk og kjæresten Claire Elise Boucher, kjent som sangeren Grimes, under årets Met-galla i mai.
Elon Musk og kjæresten Claire Elise Boucher, kjent som sangeren Grimes, under årets Met-galla i mai. (Foto: Angela Weiss/AFP/NTB Scanpix)

Kjæresten til Musk er den kanadiske sangeren Grimes (Claire Elise Boucher).

Tidlig i september kokte det på Twitter etter at Musk hadde besøkt podkasten til komikeren Joe Rogan der han røyket marihuana mens sendingen ble sendt på video.

– Gjør meg veldig trist

Elon Musk svarte selv på søksmålet i en uttalelse fra Tesla:

– Denne grunnløse handlingen av Sec gjør meg veldig trist og skuffet. Jeg har alltid handlet i beste interesse for sannhet, åpenhet og investorer. Integritet er den viktigste verdien i mitt liv, og fakta vil vise at jeg aldri kompromitterte dette på noen som helst måte, sa han, ifølge Financial Times torsdag.

Selskapet la til at Tesla og selskapets styre har full tillit til Musk, hans lederskap og integritet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er de riktige vinene til høstens viltmiddag
DNs vinskribent Merete Bø gir deg de beste vintipsene til reinsdyrmiddagen og speket viltkjøtt.
04:05
Publisert: