Styret i elbilprodusenten og solenergiselskapet Tesla gjenopptar jakten etter en person til å ta ansvaret for driften i selskapet, ifølge The New York Times (NYT). En «nummer to» er ment å avlaste en hardt presset Elon Musk, selskapets toppsjef og styreleder.

Musk selv avviser kjennskap til prosessen, men bekrefter at selskapet gjorde et forsøk på å lokke til seg Facebooks driftsdirektør, Sheryl Sandberg, for noen år siden.

Sår usikkerhet

Ifølge NYT er bakgrunnen for at arbeidet nå intensiveres Tesla-sjefens omdiskuterte Twitter-melding nylig, der han signaliserte vilje til å ta selskapet av børs.

Meldingen, der Musk sier han vurderer å ta Tesla av børs til kurs 420 dollar per aksje, ble sendt via Twitter midt i børsens åpningstid og bidro til å sende Tesla-aksjen til himmels tirsdag 7. august.

Den bidro også til at amerikanske børsmyndigheter innledet granskning av forholdet.

Endrer lite

I et åpenhjertig intervju med The New York Times fredag forklarer Tesla-sjefen at meldingen ble sendt i bilen på vei til flyet som skulle ta ham til Nevada, der Teslas gigantfabrikk holder til.

Han fastholder at meldingen var et forsøk på transparens, og at ingen andre enn ham selv hadde sett meldingen før den ble lagt ut.

Tross oppfordringer fra enkelte styremedlemmer, vil imidlertid ikke Musk legge bånd på seg selv og sin Twitter-bruk, hans foretrukne kommunikasjonskanal mot omverden.

– Hvorfor skulle jeg det, sier han til avisen.

Nådde målsetning

Han forteller også om massive arbeidsøkter, flere ganger tre-fire dager i strekk og 120 timers arbeidsuker den seneste tiden.

Selv bursdagen sin, han ble 47 år 28. juni, tilbragte han samtlige av døgnets timer på jobben, ifølge avisen.

Flaskehalsen har vært å få selskapets elbilproduksjon i Nevada-ørkenen opp til en ukentlig produksjon av 5000 Model 3-enheter. Dette ble oppnådd nettopp i den siste uken av juni.

Investorpress

Tesla-sjefen påpeker dog at det største presset kommer fra investorer som har satt penger på at aksjen, og selskapet, vil mislykkes.

Han venter «minst noen måneder med ekstrem tortur» fra disse nedgangsinvestorene, som «desperat prøver å fremme en historie som muligens (possibly) vil sørge for Teslas fall».

– Jeg trodde det verste var over – jeg trodde det. Det verste er over, Tesla sett fra operasjonelt ståsted. Men når det gjelder personlig smerte, gjenstår det verste, sier Musk.

Tesla-sjefen har også vært under kritikk for å sjonglere rollene som konsernsjef og styreleder. Han har imidlertid ingen planer om å oppgi dobbeltrollen, men vil gi slipp dersom det finnes noen bedre.

– Hvis du har noen som kan gjøre en bedre jobb, gi meg gjerne beskjed. De kan få jobben. Finnes det noen som kan gjøre en bedre jobb? De kan ta roret med én gang, sier Musk til The New York Times. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elektriske biler? – Å kaste bort en hel masse penger
Oljeboomen i Texas har satt fart på bilsalget. Ikke i noen annen delstat i USA selges det så mange store pickuper eller suver. Vil elektriske biler slå igjennom i den oljerike staten, slik Tesla har gjort i California?
02:02
Publisert: