Elbilprodusenten Tesla leverte 310.048 biler i første kvartal, opp fra 184.800 biler året før. Selskapet produserte 305.407 biler i kvartalet, mot 180.338 i samme periode i fjor.

Investorene følger nøye med på disse nøkkeltallene, som i kjent stil publiseres i god tid før kvartalsrapporten. Rapporten for første kvartal legges frem den 20. april.

Antall leveranser var mer eller mindre i tråd med analytikernes forhåndsestimater. Ifølge Factset var det ventet at Tesla ville levere 317.000 biler i første kvartal, mens det ifølge Bloomberg var ventet litt over 309.000 biler, basert på et gjennomsnitt av analytikerestimater.

Antall leveranser er også ny rekord, etter at selskapet leverte 308.600 biler i fjerde kvartal 2021.

Forsyningstrøbbel og økte priser

Tesla-toppsjef Elon Musk skriver selv på Twitter at dette var et «eksepsjonelt» vanskelig kvartal, grunnet verdikjedeproblemer og Kinas nullsmittestrategi. Koronautbrudd har ført til nye nedstengninger i viktige kinesiske havnebyer, og bidratt til en forverring av allerede skjøre forsyningskjeder.

Tesla måtte blant annet midlertidig stanse produksjonen ved sin Shanghai-fabrikk i starten av mars som følge av de nye tiltakene. Dette ble en hodepine for Tesla, som tidligere har forsøkt å jobbe rundt forsyningsproblemene ved å øke produksjonen på nettopp denne fabrikken.

Prisen på en lang rekke viktige råmaterialer har steget kraftig i pris gjennom pandemien – og ytterligere siden Russlands invasjon av Ukraina. Prisene på viktige elbil-ingredienser som aluminium, nikkel og litium har gått til himmels. Musk advarte i midten av mars om økte kostnader over hele linjen, og økte prisene på bilene i både USA og Kina med mellom fem og ti prosent, ifølge Reuters.

Selskapet åpnet nylig sin «gigafactory» i Brandenburg utenfor Berlin. I første fase er planen at fabrikken skal kunne produsere opptil 500.000 elbiler i året og sysselsette rundt 12.000 personer. Tesla skal også snart åpne en lignende fabrikk i Austin, Texas, der selskapet også skal få sitt nye hovedkvarter.

1137 mrd. dollar

Tesla-aksjen fikk i likhet med de fleste andre vekstaksjer en vanskelig start på året, med et fall på nær 40 prosent fra årsskiftet til midten av mars. De to siste ukene har aksjen hentet seg kraftig inn igjen, med en oppgang på over 40 prosent fra 15. mars.

Tesla har per i dag en markedsverdi på 1137 milliarder dollar, tilsvarende over 9900 milliarder kroner etter dagens valutakurser. Kun teknologigigantene Apple, Microsoft, Amazon, Google-eier Alphabet, og Saudi-Arabias statlige oljeselskap Saudi Aramco, har en høyere markedsverdi.

Flere markedskjennere har i flere år ment at prisingen er hinsides all fornuft, uten at dette har hindret selskapsverdien i å ese ut. Tesla er verdt mer enn de femten neste børsnoterte bilprodusentene i verden til sammen, ifølge nettstedet Companiesmarketcap.

Tesla-aksjen har steget godt over 1000 prosent de to siste årene, noe som har gjort Elon Musk til verdens rikeste person. Ifølge Bloomberg Billionaire Index har han en anslått formue på 273 milliarder dollar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.