Tesla kutter kraftig i prisen på bilene sine. Investeringsdirektør Robert Næss venter at prisene på bruktbiler og blant konkurrentene også vil gå ned.

Tesla har nå kuttet prisen på sin rimeligste versjon av Model Y med 120.000 kroner, fra 519.990 til 399.990 kroner, skriver TV 2.

Også flere andre Tesla-modeller har fått kraftige priskutt.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea tror dette vil føre til at selgere av brukte Model Y-er også må sette ned prisene.

– Det kommer til å gi en kollaps i bruktmarkedet siden alle de 512 brukte på Finn er priset langt høyere enn dette, skriver han på Twitter.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. (Foto: Eivind Senneset)

Han venter en betydelig nedgang i bruktprisene for de aller fleste elbiler etter priskuttet.

Til Bergensavisen kaller han priskuttet dramatisk.

– Og det kan få konsekvenser for konkurrentene. Det er en stor risiko for at andre bilfabrikanter må sette ned prisene for å kunne konkurrere mot Tesla. De som er i samme segmentet, har egentlig ikke mye valg, sier Næss.

– Ingen ventet dette

Den norske bruktbilforhandleren Rebil reagerte umiddelbart.

– Ingen ventet dette. Priskuttet har fått effekt umiddelbart. Vi har allerede begynt å redusere prisene som følge av nyheten. Markedet for bruktbiler har vært brennhett etter pandemien. Nå ser vi at det kjøles ned, sier daglig leder Kristian Melchior.

Selskapet er spunnet ut av gründerfabrikken Askeladden, med en forretningsidé om å levere bilen hjem til kunden. Selskapet omsatte for 17 millioner i 2021, da det leverte sitt første regnskap, men skal være i kraftig vekst. Ifølge Melchior omsatte det for over 200 millioner i fjor.

Det siste året har Tesla-aksjen falt over 60 prosent på de amerikanske børsene.

På toppen lå aksjekursen på 407 amerikanske dollar, men ved børsstenging fredag kostet en Tesla-aksje drøyt 122 dollar.

Teslas børsras har også gjort at Musk tidligere i høst mistet tittelen som verdens rikeste person til franskmannen Bernard Arnault.

Twitter-drama

Etter flere måneder med høylytt uenighet mellom Musk og Twitter-styret, kjøpte Elon Musk endelig Twitter til 44 milliarder dollar i oktober i fjor.

Kun få dager etter oppkjøpet ble det klart at store deler av toppledelsen hadde fått sparken. Masseoppsigelser, brukeropprør, flukt blant annonsørene og enorme rentebetalinger er stikkord for den turbulente tiden som har fulgt oppkjøpet.

Musk har til og med fått amerikanske myndigheter på nakken, etter at han lot personer som var utestengt fra Twitter komme tilbake til plattformen. Blant disse finner vi den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump.

Med press fra alle kanter, tok det ikke mange uker før Tesla-gründeren tok nok et kontroversielt grep da han i en twittermelding spurte brukerne om de ville ha ham som sjef eller ikke. Musk har sagt han skal finne en ny Twitter-sjef etter at avstemningen viste at flertallet ville at han skulle gå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.