– Jeg har tro på at vi kommer til å ha oppnådd grunnleggende funksjonalitet for nivå fem selvkjøring dette året. Det er ingen fundamentale utfordringer.

Det sa Tesla og Space X-sjef Elon Musk i en videomelding på World AI Conference i Shanghai torsdag, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Det var i fjor at Musk uttalte at han har som mål å starte produksjon av selvkjørende biler, og ifølge den kjente toppsjefen er Tesla nå «svært nære».

På konferansen understreket Musk at elbilprodusenten nå har løst de fleste av de viktigste hindrene for å oppnå nivå fem selvkjøring, som betyr at kjøretøyet ikke trenger en person bak rattet.

Tøff konkurranse

I kampen om å oppnå fullstendig selvkjørende biler, kjemper Tesla mot blant annet Waymo, en elbilprodusent som er eid av Alphabet (Google), og General Motors-eide Cruise.

Koronakrisen har gitt utfordringer for produksjonen av bilene, ettersom laboratorier og fabrikker har stengt som følge av smittevernhensyn. Likevel har behovet for selvkjørende biler tatt en ny vending etter korona, ettersom sosial distansering har fått økt oppmerksomhet.

Februar 2020: Gigant trekker seg helt ut av Teslas kjempefabrikk innen september
Det turbulente samarbeidet mellom Panasonic og Tesla er over.
00:53
Publisert:

Musk har tidligere sagt at selvkjørende biler vil være transformerende for Tesla, og ifølge Bloomberg står flere milliarder dollar i potensielle inntekter på spill. Bloomberg New Energy Finance har estimert at det vil være 27 millioner robotdrosjer på verdensbasis innen 2040, mens Cruise-sjef Dan Ammann har hevdet at markedet for selvkjørende taxitjenester kan være verdt tusen milliarder dollar.

Waymo, som er regnet som markedsledende innen selvkjørende, kommersielle kjøretøy, er blitt verdsatt til mer enn 100 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Tesla-sjåfører har allerede en autopilot tilgjengelig i nåværende biler, men foreløpig er denne funksjonen kun halvautomatisk. Tesla har tidligere tilskrevet ulykker knyttet til autopiloten til menneskelige feil, skriver Bloomberg.

Jubelsommer

Musk og Tesla har så langt i år kunnet juble over stadig flere milepæler. I begynnelsen av juli passerte Tesla Toyota som verdens mest verdifulle bilselskap. Kort tid etter slo Tesla forventningene, da det meldte om 90.000 leverte biler i andre kvartal, mot estimater på rundt 70.000.

Teslas Mini-Cybertruck utsolgt
Mattel lager modellbil i to størrelser av Teslas Cybertruck.
00:42
Publisert:

Tesla-aksjen har den siste tiden også nådd flere toppnoteringer på New York-børsen, og ble ved handelsslutt på Wall Street onsdag kveld omsatt til 1365,88 dollar. Det priser selskapet til hele 253,19 milliarder dollar.

Elbilprodusenten har den siste drøye uken lagt til 14 milliarder dollar i markedsverdi i snitt per dag på børs. Det er det samme som markedsverdien til General Motors, Ford og Fiat Chrysler til sammen, skrev Bloomberg tidligere denne uken.

Tross korona har 2020 vært et godt år for elbilprodusenten. I slutten av april meldte elbilprodusenten om overskudd for tredje kvartal på rad, et første kvartal som i stor grad ble preget av korona og påfølgende smitteverntiltak.

Tesla-fabrikken i Freemont i delstaten California ble som kjent stengt av smittevernhensyn, og på førstekvartalspresentasjonen rettet Musk skyts mot myndighetenes «bli hjemme»-ordre. Etter å ha kalt smitteverntiltakene i flere amerikanske delstater for udemokratiske og fascistiske, startet utskjellingen:

– Utvidelsen av «bli hjemme»-ordren eller det jeg ærlig talt vil kalle tvangsfengsling av folk i deres hjem mot alle konstitusjonelle rettigheter. Det er min mening. Det bryter mot folkets frihet på måter som er grusomme, og feil, og ikke grunnen til at folk kom til USA og bygget dette landet, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.