I løpet av 2020 har aksjen til Elon Musks bilselskap Tesla Inc opplevd en eventyrlig vekst i markedsverdi.

Siden inngangen av året har aksjekursen steget godt over 400 prosent, og nådd en markedsverdi på 416,8 milliarder dollar.

Faktisk har kursen steget så mye at den største aksjonæren utenfor selskapet, det Storbritannia-baserte investeringsfirmaet Baillie Gifford, måtte selge seg ned fra en eierpost på 6,32 prosent av aksjene til under fem prosent, ifølge CNBC.

Men torsdag ettermiddag, rett etter åpningen på de amerikanske markedene, faller Tesla-aksjen kraftig, blant annet på grunn av Baillie Giffords nedsalg. Etter noen minutter handel er Tesla-aksjen ned rundt åtte prosent, og aksjen omsettes for vel 410 dollar.

Teknologibørsen Nasdaq faller samtidig vel 1,5 prosent, mens industriindeksen Dow Jones åpner nokså flatt, og samleindeksen S&P 500 er ned rundt 0,65 prosent.

Aktuelt å kjøpe igjen

Baillie Gifford skrev i en uttalelse at bakgrunnen for nedsalget var at det måtte redusere aksjebeholdningen for å tilpasse seg egne retningslinjer for vekting av aksjer i ett enkelt selskap – altså hvor mye et enkelt selskap kan utgjøre av den samlede porteføljen.

Med den høye aksjekursen til Tesla ble beholdningen for verdifull. Fondsforvalter James Anderson understreker samtidig at firmaet ikke har planer om å selge seg helt ut av Tesla.

– Vi har planer om å forbli viktige aksjonærer i mange år fremover. Vi er fortsatt veldig optimistiske når det gjelder selskapets fremtid. Tesla har ikke lenger vanskeligheter med å hente inn mye kapital fra utsiden av selskapet, men om aksjen opplever et betydelig kursfall er vi åpne for muligheten til å øke beholdningen vår i selskapet, sier han i en uttalelse.

Falt 14 prosent

Nedsalget ble registrert hos det amerikanske Finanstilsynet SEC onsdag, og CNBC skriver at Tesla-aksjen på det meste falt 14,7 prosent i førhandelen på Wall Street, etter at nedsalget ble kjent. Aksjen endte ned seks prosent i ordinær handel, og falt et par prosent til i etterhandelen.

I juli leverte Tesla kvartalsrapport for årets andre kvartal, som endte med et overraskende overskudd. Selskapet hadde et resultat på 104 millioner dollar, av en omsetning på 5,4 milliarder. Dette var selskapets fjerde strake kvartal med overskudd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.