Da de amerikanske børsene stengte og investorene vendte nesen hjemover klokken 22.00 norsk tid mandag kveld, var det med bred oppgang i bakspeilet.

Industriindeksen Dow Jones steg nemlig 1,2 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen klatret knappe 1,2 prosent. Og til og med den teknologitunge Nasdaq-indeksen ble løftet 0,9 prosent, og trosset da indeksens påvirkning fra Tesla-aksjen der aksjonærene har opplevd en huskestue mandag.

Halvannen time før børsåpning var stemningen og forventningene positive i det amerikanske aksjemarkedet, da de tre sentrale indeksene lå an til å bli heist 0,5 til 0,8 prosent. Flere tek-aksjer lå samtidig an til å få gode løft, der Teslas og Amazons aksjekurser begge lå an til å stige 3,5 prosent. Netflix’ kursoppgang lå an til å bli hele åtte prosent.

Omsatt for under 200 dollar

Men da børsåpningen nærmet seg, kom det nyheter fra elbilprodusenten om svakere etterspørsel i Kina. Det fører til at Tesla kutter prisen på Model 3 og Model Y med opptil ni prosent, skriver blant andre nyhetsbyrået Reuters.

Med det ville aksjemarkedet i stedet dumpe Tesla-aksjen. I førhandelen ble den omsatt for 207 og 208 dollar, som indikerer et kursfall på mer enn tre prosent mot fredagens sluttkurs. I åpningshandelen ble aksjekursen dunket helt ned i 204 dollar i det omsetningen virket å fomle med å finne fotfeste.

I løpet av den første timen av Nasdaqs åpningstid, var Teslas aksjekurs på det laveste nedenom 198,59 dollar. Det er det laveste nivået siden mai i fjor.

Utover handelsdagen hentet aksjen seg betydelig inn, og endte med et fall på 1,5 prosent.

Mer overordnet trekker de samme faktorene i aksjemarkedene på samme måte de har gjort i månedsvis. Spørsmålet om hvor høye rentene vil måtte bli før inflasjonen kommer ned, og hvor hardt det vil ramme både aksjemarkedene og økonomien for øvrig er stadig ubesvart, og skyter nervøsitet inn i aksjemarkedene.

«Japansk bjørnemarked»

Boaz Weinstein, grunnleggeren bak New York-baserte Saba Capital – et av hedgefondene med best avkastning i 2020, og som også har et fond med 31 prosents oppgang hittil i år – gikk ut i Financial Times og advarte om at aksjemarkedene kan stå overfor et «japansk bjørnemarked».

Det noe snodige begrepet viser til børskrakket i Japan i 1989, der Nikkei 225-indeksen, en av de mest sentrale for det japanske aksjemarkedet, falt så hardt at den ennå, 33 år senere fremdeles er rundt 30 prosent under toppen i 1989.

– Det endret psykologien rundt hvorvidt det å være aksjonær er så opphøyd, sa Weinstein.

Weinstein trekker særlig frem planene for kvantitativ innstramning sentralbanker verden over har, eller planlegger å iverksette, som innebærer storstilte salg av obligasjoner de samme sentralbankene kjøpte opp under særlig finanskrisen og koronapandemiens utbrudd.

Målet med dette er til syvende og sist det samme som med de mer omtalte rentehevingene: å få ned skyhøy inflasjon.

– Jeg er veldig pessimistisk. Det er ingen regnbue som venter bak alt dette. Kvantitativ innstramning kommer til å bli en skikkelig motvind for investorer, sa han.

– Det er ingen grunn til å tro at denne økonomisk utfordrende perioden vil vare i bare to til tre kvartaler. Det er heller ingen grunn til å tro at vi vil få en myk landing eller en mild resesjon, la han til.

Selv skal Weinstein ha rustet seg ved å kjøpe «credit default swaps» – en forsikring mot mislighold – på sykliske og volatile lån, da han tror det er uunngåelig at en resesjon vil føre til mislighold av gjeld blant bedrifter.

Trosset de asiatiske børsene

Ellers var Hongkong-børsens Hang Seng-indeks mandag formiddag på sitt laveste nivå siden 2009 og endte med et fall på over seks prosent. Grunnen er investorenes skepsis til kinesiske makrotall som ble lagt frem mandag morgen.

At president Xi Jinping signaliserer økt maktkonsentrasjon fikk børsnoterte papirer i USA, som speiler underliggende kinesiske aksjefond og selskapsaksjer, til falle kraftig. E-handelsbutikken Alibaba falt 12,6 prosent, mens elbilprodusenten Nio stupte 15,9 prosent.

De europeiske børsene, som Frankfurt, London og Paris, ble imidlertid ikke preget for mye av børsturbulensen i Kina, og steg gjennom mandagen.

Aksjemarkedet i London virket å like at det konservative partiet har kommet frem til en enighet. Hovedindeksen FTSE 100 lå rundt 0,6 prosent etter hvert som nyhetene om at Rishi Sunak nå blir ny statsminister kom ut.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.