En enorm eksplosjon rammet Libanons hovedstad Beirut 4. august 2020. Hundrevis av tonn med ammoniumnitrat, et høyeksplosivt materiale brukt i gjødsel, eksploderte etter å ha vært feillagret i havneområdet i årevis.
Den tragiske ulykken tok livet av mer enn 200 personer, og skadet mer enn 6000 personer.
2,5 mrd. i søksmål
Med den sveitsiske stiftelsen Accountability Now i ryggen, saksøker nå familier av ofrene det norsk-amerikanske seismikkselskapet TGS for 250 millioner dollar, tilsvarende vel 2,5 milliarder kroner.
Årsaken til at TGS saksøkes, er at seismikkselskapet er slått sammen med det britiske selskapet Spectrum Geo. Det er dette selskapet som skal ha inngått en rekke «svært lønnsomme, men mistenkelige kontrakter med energidepartementet i Libanon», ifølge anklagen fra stiftelsen gjengitt i en pressemelding.
– TGS ble nylig oppmerksom på søksmålet i en domstol i Texas, men vi har ikke blitt formelt kontaktet. Vi vil gi et svar så snart vi blir formelt kontaktet av domstolen. Vi benekt samtlige av søksmålets påstander, og vil forsvare oss i retten, skriver konsernsjef Kristian Johansen i TGS i en epost til DN.
Johansen mener anklagene i søksmålet forsøker å skape en forbindelse til en undersøkelse gjennomført i Libanon i 2013 av en underleverandør av Spectrum Geo.
– Etter ulykken i 2020 ble det stilt spørsmål ved undersøkelsen i 2013. En omfattende undersøkelse ble gjennomført i 2020, som bekreftet at Spectrum Geo opptrådte i god tro da det gjennomførte undersøkelsen og er derfor ikke ansvarlig for eksplosjonen. Vi er sikre på at vi skal vinne denne saken.
Søksmålet er også omtalt av Washington Post denne uken.
Spectrum anklages for å ha vært involvert i å frakte 2.750 tonn av det høyeksplosive materialet ammoniumnitrat til havnen i Beirut.
Stopp i etterforskning
Søksmålet mot TGS ble anlagt for en domstol i den amerikanske staten Texas mandag. Også hovedkontoret til TGS ligger i Houston, Texas. Selskapet er notert på Oslo Børs, og ledes av nordmannen Kristian Johansen.
Ni av saksøkerne i Libanon-saken skal ha direkte tilknytning til USA, ved å enten være amerikanere eller slektninger av amerikanere, sier stiftelsen til Washington Post.
Den libanesiske etterforskningen har vært satt på pause siden desember i fjor, som følge av at tjenestemenn har stilt spørsmål ved etterforskningen.
«Denne saken vil også bidra til å avdekke et videre korrupsjonsnettverk og ansvarskjeden som førte til eksplosjonen», skriver Accountability Now.
Stiftelsen i Sveits sier deres motiv er å støtte det libanesiske sivilsamfunnets kamp for å få slutt på straffrihet i Libanon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.