Våren 2018 måtte blant annet skipsreder John Fredriksen og Eltek-gründer Morten Angelil redde det kriserammede teknologiselskapet The Future Group fra konkurs.

Selskapet som skulle utvikle nye produkter og teknologi knyttet til virtual reality (VR) og augmented reality (AR) har de siste årene gått på flere smeller. En av dem var tv-satsingen «Lost in Time» på TVNorge, som floppet, blant annet på grunn av tekniske svakheter ved selskapets teknologi. Det endte med at programmet ble tatt av luften.

Fra oktober 2017 til april 2018 falt verdsettelsen av selskapet fra 867 millioner kroner til 12,4 millioner. Mens Fredriksen og Angelil ble med på redningsaksjonen, kastet milliardærene Johan H. Andresen (Ferd) og Kjell Inge Røkke (Aker) kortene og lot seg vanne ut.

Morten Angelil har bidratt med nye millioner til The Future Group i løpet av det siste året.
Morten Angelil har bidratt med nye millioner til The Future Group i løpet av det siste året. (Foto: Fartein Rudjord)

Har tapt halv milliard

Ferske regnskapstall viser at The Future Group i 2018 økte omsetningen til nær 14 millioner kroner, men året endte like fullt med et underskudd på over 110 millioner.

Halvor Vislie
Halvor Vislie (Foto: Øyvind Elvsborg)

Dette er fortsatt betydelig bedre enn i kriseåret 2017 da selskapet tapte drøyt 300 millioner kroner. Samlet tap over de siste fire årene bikker dermed en halv milliard kroner.

– Resultatet bærer preg av at 2018 var et år med stor omstilling der vi gikk bort fra produksjon av eget innhold, og konsentrerte oss om å satse på vår teknologi for «in-camera visual effects». Dette er et område der vi både var og er ledende i verden, sier administrerende direktør Halvor Vislie i The Future Group.

Ifølge styrets årsberetning var 2018 et år preget av «en større restrukturering av selskapets virksomhet, der en ny ledelse ble satt på plass og visse virksomhetsområder ble fjernet».

Egenkapitalen forduftet

The Future Group leverer blant annet programvare som skaper grafikkelementer til tv-sendinger og virtuelle tv-studio.

– Siden i fjor sommer har vi levert prosjekter til noen av verdens største produksjoner inkludert Superbowl, Eurovision Song Contest, Wimbledon og Tour de France, sier Vislie.

– Veldig mye av 2018 har handlet om å utvikle ny versjon av teknologien vår, og denne ble lansert i april under navnet Pixotope, legger han til.

Det store underskuddet i 2018 bidro til at egenkapitalen i The Future Group ble nesten helt utradert. Egenkapitalen i regnskapet falt fra nær 27 millioner kroner ved inngangen til året, til 0,06 millioner ved utgangen av året.

– Per 31. desember har selskapet ikke tilstrekkelig kapital til å fortsette driften de neste 12 månedene. Selskapet er avhengig av å få inn kapital og styret har iverksatt flere prosesser for å sikre likviditeten til selskapet, skriver styret i årsrapporten.

Har hentet 30 millioner

Rett etter nyttår hentet The Future Group 1,9 millioner kroner fra ansatte gjennom en kapitalinnhenting. I mars tikket det inn åtte millioner fra eksisterende aksjonærer, og i juni ble det hentet ytterligere 20 millioner fra disse.

– Våre to hovedaksjonærer, Eltek og Geveran (Angelil og Fredriksen red.anm.), har båret mye av byrden i disse rundene, men vi ser nå at interessen også er økende blant selskapets øvrige aksjonærer, sier Halvor Vislie

The Future Group ønsker å komme lenger i omstillingen før selskapet vil vurdere å hente inn penger fra nye aksjonærer.

– Vi har gjennomført flere emisjoner siden omstillingen ble igangsatt i fjor vår. Vi startet med en emisjon vi mente var dekkende for de kostnadene som selve omstruktureringen og nedbemanningen ville koste. Etter sommeren 2018 har det blitt hentet ytterligere 65 millioner kroner gjennom emisjoner og lån, sier Vislie.

Han venter at selskapet snart klarer å stoppe pengesluket.

– Vi har et hovedmål om å nå break-even på kontantstrøm innen utgangen av året, men resultatet for 2019 vil fortsatt vise et underskudd, sier Vislie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.