Det suksessrike kosedresselskapet Onepiece ble startet av Thomas Adams (32), Henrik Nørstrud (35) og Knut Gresvig (35) i 2009. Fra kontorer på det lille tettstedet Frogner i Akershus begynte de tre Onepiece-gründerne å selge kosedresser, eller heldresser, som i løpet av kort tid ga nordmenn Onepiecefeber.

I selskapets første regnskapsår solgte de klær for 22 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på elleve millioner kroner. Siden har selskapet banket inn rekordomsetning etter rekordomsetning med unntak av et marginalt inntektsfall i 2013.

Nå går Onepiece på sitt største fall i inntektene siden selskapets oppstart. Samtidig stuper driftsresultatet betraktelig, ifølge selskapets ferske regnskap.

– Vi er ikke strålende fornøyd

– Vi er ikke strålende fornøyd. Det er noen piler som peker i en retning som de ikke burde peke. Samtidig var det nok litt forventet. Jumpsuiten er et litt sjokkerende produkt som gjerne blir en ting som fort går over. Nå er vi inne i en fase der vi må etablere Onepiece som et varemerke. Det er tøft å befeste seg i et etablert marked, sier daglig leder Espen Lerfald i Onepiece. 

Lerfald tok over som konstituert daglig leder i Onepiece etter gründer Thomas Adams i juni i fjor etter å ha sittet som finansdirektør i selskapet i åtte måneder. I november gikk han offisielt inn i stillingen som daglig leder. 

Fra en omsetning på 150 millioner kroner og et driftsresultat på elleve millioner kroner i 2015, falt inntektene til 126 millioner kroner, mens driftsresultatet ble barbert ned til 645.000 kroner i fjor.

Selskapet fikk imidlertid et årsresultat på 14 millioner kroner som følge av at valutagevinster og salget av datterselskapet Brandbassador bidro til finansinntekter på i overkant av 20 millioner kroner. 

Har fire-fem Onepiece i skapet

Hovedårsaken til fallet i driftsresultatet er ifølge Lerfald at kostnadene knyttet til varene er blitt større. Selskapet har måttet dekke en større del av kostnadene helt fra produksjon til varen ligger i hendene på kunden. De har også i større grad måtte avvike fra veiledende priser for å få solgt varene sine. 

– Folk er blitt mer kravstore når de handler på nett, sier Lerfald.

Men interessen for kosedressen er der uten tvil fortsatt, mener han. Og til tross for at selskapet satser på å bygge en merkevare som selger flere plagg er det fortsatt den originale kosedressen som selger best. Selv har Lerfald fire til fem «jumpsuits» som henger hjemme i klesskapet. 

– Min samboer har selvfølgelig også en, enten hun vil det eller ikke, sier han.

Bieber går i Onepiece

Gründerne av selskapet, Adams, Nørstrud og Gresvig, gikk ut av styret i 2015, men sitter fortsatt på eiersiden i selskapet. Samme år tok selskapet inn noen eksterne investorer og hentet svenske Arthur Engel (49) som styreleder. Han er tidligere leder i Gant og Björn Borg. 

Nå er selskapet etablert med fysiske butikker i omkring 15 land, deriblant USA, England, Frankrike, Russland, Tyskland og Dubai. Spesielt i USA ser selskapet en brukbar vekst, der kjendiser som Justin Bieber, Ellie Goulding og Taylor Swift er blitt sett i kosedressen.

Selv om Lerfald ikke smiler fra øre til øre over fjorårets resultat, har selskapet ennå til gode å gå i minus et år. 

– Gitt fasen vi er i, så er vi veldig fornøyd med at vi klarer å levere et år med positivt resultat, sier Lerfald. 

Selskapet betalte ikke ut utbytte i 2016. Lerfald fikk utbetalt 851.724 kroner i lønn og annen godtgjørelse. (Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: