Danske Banks konsernsjef, norske Thomas Borgen (54), ble i fjor satt på sin største prøve hittil da banken havnet i en hvitvaskingsskandale knyttet til dens filial i Estland.

Onsdag morgen kunngjorde Borgen at han trekker seg fra stillingen, kun en og en halv time før banken på en pressekonferanse i København presenterer sin egen granskning av bankens håndtering av hvitvaskingssaken.

– Jeg har ventet med avgjørelsen fordi jeg har følt et ansvar for å være med banken gjennom denne vanskelige perioden frem til presentasjonen av granskningen, sier Borgen i en melding.

Han trekker frem at han over en periode har forstått at det beste for alle parter vil være å fratre stillingen, til tross for at granskning av et eksternt advokatfirma har vist at han har levd opp til sine juridiske forpliktelser.

Borgen, som i over 20 år har hatt flere sentrale roller i en av Nordens største banker, har vært under hardt i press i forbindelse Danske Banks hvitvaskingssak ved filialen i Estland, som har vokst i stort omfang etter at den danske avisen Berlingske avslørte saken i fjor.

«Jeg beklager dypt»

Hvitvaskingssaken handler blant annet om milliardbeløp sendt fra kontoer nær det autoritære styret i den tidligere sovjetstaten Aserbajdsjan via Danske Bank i Estland til mottagere i Europa og skatteparadiser i årene fra 2009 til 2015.

– Det er klart at Danske Bank har mislykkes i å leve opp til ansvaret sitt i saken med mulig hvitvasking i Estland. Jeg beklager dette dypt, sier Borgen i en melding.

– Som konsernsjef har jeg ansvaret for det som har skjedd i banken, og selvfølgelig vil jeg ta dette ansvaret, sier han videre.

Klarer ikke finne ut av omfanget

I meldingen onsdag morgen skriver Danske Bank at den ikke har klart å estimere omfanget på transaksjonene som kan være ledd i kriminell hvitvasking ved den estiske filialen i perioden.

Det er ukjent hva sluttavtalen til Borgen er, men danske medier skrev tirsdag at dersom han fikk sparken, ville han motta mellom 20,5 og 26 millioner danske kroner og en karantene fra banksektoren på to år. Han fortsetter i stillingen frem til ny sjef er ansatt.

Den danske avisen Berlingske Business skrev tirsdag at Borgen allerede i 2014 var velinformert om hva som skjedde i den estiske filialen, gjennom muntlige og skriftlige advarsler. Dette bekreftes i Danske Banks egen rapport lagt frem onsdag.

Avisen har innhentet informasjon gjennom en rekke samtaler med flere sentraler personer med kjennskap til saken.

– Thomas Borgen kan ikke påstå at han ikke ble tilstrekkelig informert av organisasjonen. De sentrale problemstillingene i saken var han kjent med allerede tidlig i 2014, sier en anonym kilde.

Danske Bank ønsket ikke kommentere disse påstandene overfor DN tirsdag.

Pågått lenge

Hvitvaskingsskandalen i Estland skal ha pågått fra 2007 til 2015, ifølge Financial Times.

Deutsche Bank skal ha advart Danske Bank om lyssky kunder i Estland allerede i 2013, g sagt at den var kun komfortabel med å gjøre forretninger med 1 av 10 kunder.

Tysklands største bank brøt sitt dollarsamarbeid med Danske Bank i Estland i 2015 på bekymring for kunder som ikke var tilhørende i landet, primært fra Russland og andre tidligere sovjetstater, ifølge FT

En rapport utarbeidet av Promontory, et konsulentselskap som har hatt oppdrag for Danske, slår fast at omkring 30 milliarder dollar tilhørende kunder som ikke var hjemmehørende i Estland, gikk igjennom bankens Estlandsavdeling bare i 2013, ifølge FT.

Til sammenligning utgjorde samtlige innskudd i Estland rundt 19 milliarder dollar samme år.

JP Morgan var den første korrespondentbanken for amerikanske dollar som avsluttet samarbeidet med Danske i Estland i 2013, ifølge FT.

Donerer 1,5 milliarder

Danske Bank opplyser i en melding at den har besluttet å donere 1,5 milliarder danske kroner, hele bruttofortjenesten fra Estland i perioden, til en uavhengig stiftelse som skal kjempe mot internasjonal økonomisk kriminalitet, inkludert hvitvasking, i både Danmark og Estland, ifølge en separat melding onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.