Norske Thomas Borgen trakk seg for to uker siden som Danske Banks konsernsjef.

Da hadde han nettopp lagt frem en nedslående granskningsrapport: Banken hadde ikke klart å avdekke omfattende hvitvasking av nær 2000 milliarder kroner gjennom bankens filial i Estland i perioden 2009 til 2015.

Borgen hadde fortsatt styrets tillit og skulle bli sittende på ubestemt tid, inntil en varig erstatter var på plass.

Mandag morgen ble det kjent at Borgen gikk på dagen og hadde siste arbeidsdag på hovedkontoret i København.

Om den plutselige avgangen, sier styreleder Ole Andersen i en uttalelse:

– Med den situasjonen banken er kommet i, er det best at konsernledelsen styres av en person som også er en del av bankens fremtid.

Mandag ble det også kjent at rådgivningsselskapet Hermes EOS – sentral i flere aksjonæropprør, blant annet etter hvitvasking i den tyske teknologigiganten Siemens – anbefaler styret i banken å saksøke konkrete personer i ledelsen.

– Styret må vurdere om ledelsen har brutt sine forpliktelser og om den kan være ansvarlig overfor selskapet, akkurat som hos Siemens, sier Hans Hirt i Hermes EOS til Financial Times.

Ikke en kandidat

Inn som midlertidig toppsjef kommer Jesper Nielsen (50), som i dag er leder for Banking Danmark – det vil si bankens personkunder og små og mellomstore bedrifter i hjemlandet.

Styrelederen slår fast at Jesper Nielsen fortsatt vil beholde den jobben han allerede har og at han ikke er en kandidat for konsernsjefjobben på lang sikt.

– Arbeidet med å finne en permanent avløser skrider frem som planlagt. Inntil det er avsluttet, vil Nielsen ivareta det formelle ansvaret, sier Andersen.

Nielsen har økonomiutdannelse fra Universitetet i København. Han startet i Danske Bank i 2000 og har de senere årene også vært visekonsernsjef.

Enda en sjef ute

Mandag kom også beskjeden om at Danske Banks sjefjurist siden 2013, Flemming Pristed, slutter i jobben om kort tid, ifølge nettavisen Finanswatch. Han har hatt en sentral rolle i bankens interne undersøkelser av hvitvaskingssaken i Estland. Nå er han ute i løpet av én til to måneder. Dermed er to sentrale ledere i banken ute på kort tid.

I sommer ble det også kjent at sjefen for bankens compliance- og hvitvaskingsavdeling, Anders Meinert Jørgensen, gikk på kort varsel.

Styrelederen sier om avgangen til Pristed:

– Han har stått i spissen for en avgjørende styrking av det juridiske området på tvers av konsernet. Det er ingen tvil om at det har vært en periode med flere store saker, som Flemming har håndtert godt, men som har vært krevende. Derfor har jeg stor forståelse og respekt for hans ønske om å prøve noe annet.

Pristed har sendt en kort kommentar via banken, der han sier det er naturlig å gå av etter at granskningen ble lagt frem i september:

– Jeg skal ikke direkte over i en ny jobb, men ser frem til nye utfordringer etter litt ferie.

«Skip uten kaptein»

Forrige uke meldte det danske nyhetsbyrået Ritzau at Danske Bank bare var en «millimeter» unna å utpeke en ny toppsjef.

– Hvis vi ikke har funnet Borgens avløser innen 14 dager, vil man med rette kunne bebreide oss for å seile rundt som et skip uten kaptein, sa en sentralt plassert kilde til Ritzau.

Kilden sa at banken har en ny kandidat klar, og at den kun venter på godkjennelse fra Finanstilsynet. Ifølge avisen er det kun én intern kandidat som passer til jobben og det er nåværende finansdirektør Jacob Aarup-Andersen (40).

Likevel ble det ikke mulig for Borgen å sitte til en varig ny sjef var på plass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette tvitret Trump etter Kavanaugh-høringen
Den amerikanske presidenten raskt ute for å vise hvem som hadde hans fulle støtte.
00:39
Publisert: