Allerede før året er omme vil trolig inkassogebyrene bli kraftig barbert.

Mandag mottok statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H) rapporten fra arbeidsgruppen som foreslår å kutte inkassogebyrene for småkrav med inntil 80 prosent. Som DN skrev søndag innebærer forslaget samlet en halvering av inkassogebyrene fra fire til to milliarder kroner på årsbasis.

Tjener altfor mye penger

Thor Kleppen Sættem (H) sier departementet allerede da arbeidsgruppen, med representanter fra både bransjen og Forbrukerrådet, ble nedsatt høsten 2018 var tydelig på at gebyrnivået må senkes.

I rapporten kommer det frem at fem inkassoselskaper har en driftsmargin på mellom 50 og 70 prosent mens 13 har en margin på mellom 30 og 50 prosent.

– Det er viktig at vi får en balanse mellom bransjens og forbrukernes interesser. Teknologien har gjort at lønnsomheten i bransjen er blitt altfor stor. Det er en samstemt oppfatning både til venstre og høyre blant politikerne, og da er vi nødt til å gjøre noe, sier han.

– Og det er lettest å gjøre noe med gebyrene knyttet til småkrav. Det er et ganske omfattende forslag til nytt regelverk som nå skal gjennomgås. Det handler ikke bare om gebyrer, så det vil nok fort gå både to og tre år før en ny lov vil tre i kraft. Men vi vil innenfor dagens regelverk ta ned gebyrene, trolig allerede i år, sier Sættem.

Kan ikke forsvare gebyrnivået

– I bransjen er det frykt for at mange selskaper vil gå over ende dersom forslaget til nye gebyrsatser blir vedtatt?

– Hvis det skulle bli følgen av at vi balanserer interessene mellom bransjen og forbrukerne, ja da må det nesten bare bli slik. Vi kan bare ikke forsvare dagens skyhøye gebyrnivå. Dette kan rett og slett ikke fortsette, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.