Siktelsen mot den tidligere Danske Bank-toppsjefen Thomas Borgen er frafalt. Det ble kjent torsdag kveld.

– Det er korrekt. Også bekreftet av Søik, skriver Borgens forsvarer Peter Schradieck til DN.

Søik, eller statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet, tilsvarer det norske Økokrim, og er organet som etterforsker saken i Danmark.

Danske Søik bekrefter at tre siktelser er blitt frafalt, og at det gjør at samtlige siktelser mot enkeltpersoner i saken er borte. Samtidig fortsetter etterforskningen mot Danske Bank.

– Jeg kan bekrefte at vi har frafalt siktelsene mot tre personer i Danske Bank-sagen, skriver Per Fiig, fungerende sjef i Søik.

– For at enkeltpersoner skal kunne dømmes etter hvitvaskloven, kreves at de har utvist grov uaktsomhet.

Han sier etterforskningen har vært omfattende og at en stor mengde dokumenter er blitt gjennomgått.

– På den bakgrunn er det Søiks samlede juridiske vurdering at det ikke er bevis for at noen enkeltpersoner har utvist uaktsomhet i en slik grad at den kan karakteriseres som grov, og at de dermed har overtrådt lovgivningen.

Danske medier har tidligere meldt at så mange som ni personer har vært siktet i saken. Hvor mye som gjenstår av etterforskningen mot Danske Bank, ville Søik ikke kommentere torsdag.

«Lettet»

Det var den danske avisen Børsen som torsdag kveld først meldte om den nye vendingen i den store hvitvaskingsetterforskningen av Danske Bank-skandalen.

Henrik Ramlau-Hansen og Lars Stensgaard Mørch, to andre tidligere Danske Bank-topper, har også fått sine siktelser frafalt, bekrefter deres forsvarere til Børsen.

– Jeg har i dag fått beskjed om at Søik har meddelt påtaleoppgivelse overfor min klient Thomas Borgen. Vi er naturligvis meget glade og lettet over at saken nå har funnet sin avslutning, og at Søik etter mer enn to års etterforskning, med gjennomgang av tusenvis av dokumenter og etter avhøring av et meget stort antall personer, er kommet frem til at det ikke er og var noe grunnlag for en straffesak mot Thomas Borgen, sier Schradieck til Børsen.

– Vi har hele tiden vært av den klare oppfattelsen at det ikke var grunnlag for noen sak, hverken juridisk eller på bakgrunn av sakens dokumenter og beviser ellers, og det er gledelig at Søik har kommet til samme konklusjon.

Thomas Borgen er en av tre tidligere Danske Bank-topper som har vært siktet i saken, og som nå har fått siktelsene frafalt, ifølge Børsen.

Den danske etterforskningen av hvitvaskingsskandalen i banken har pågått i flere år. Saken handler om store pengesummer som strømmet gjennom Danske Banks estiske filial, i stor grad fra bankkunder i Russland, Aserbajdsjan og Moldova. Hele 2000 milliarder kroner skal ha gått gjennom filialen, og beløpet er knyttet til antatt hvitvasking.

Også amerikanske myndigheter etterforsker saken. Hittil er ingen av etterforskningene avsluttet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.