Hvis USAs neste president Donald Trump får det som han vil, blir Rex Tillerson USAs neste utenriksminister. 

Tillerson gikk ved nyttår av som sjef for oljegiganten ExxonMobil. Med seg ut døren i ExxonMobil, som han nå bryter alle båndene til, fikk Tillerson med seg halvannen milliard kroner i aksjer og annet.

I forbindelse med prosessen for å bli godkjent som Trumps utenriksminister, har Tillerson nå lagt frem en redegjørelse over alle sine investeringer.

Den viser blant annet at Rex Tillerson er aksjonær i mange av sin gamle arbeidsgivers største konkurrenter. Tillerson, som satt som sjef for ExxonMobil siden 2006 og har jobbet 40 år i oljegiganten, eier blant annet aksjer eller får inntekter fra Royal Dutch Shell, Chevron og Total

Lundin Petroleum

Et annet oljeselskap han har i porteføljen: Svenske Lundin Petroleum, som er partner med blant annet Statoil på det digre Johan Sverdrup-prosjektet.

Ifølge redegjørelsen hadde Tillerson nemlig såkalte depotbevis («ADR») i Lundin Petroleum som ga ham noen tusen dollar i utbytte og gevinst. Disse depotbevisene er et instrument som gjør det mulig for amerikanske investorer å få aksjeeksponering i utenlandske selskaper. 

Som interessehaver i Lundin Petroleum, var den mulige fremtidige amerikanske utenriksministeren dermed medaksjonær sammen med Statoil, som er en selskapets største aksjonærer. Statoil har en gevinst på fire milliarder kroner på sine aksjer i Lundin.

En rekke verv

Tillerson har aksjer i nesten alle de store amerikanske selskapene:

  • Teknologiselskapene Apple, Cisco Systems, Intel og IBM.
  • Storbanken Barclays, Citigroup
  • Gruveselskapet BHP Billiton og industrigiganten GE.
  • Luksusmerket Burberry Group
  • Telekomselskapet Deutsche Telekom.
  • Bilprodusentene Daimler og Toyota.

Trump har terget på seg kinesiske myndigheter, blant annet ved å ha akseptert en gratulasjonssamtale fra taiwanske myndigheter, og har utnevnt Kina-kritikere til handelsposisjoner. Hans utenriksminister, som også vil ha ansvaret for forholdet til Kina, har eierandeler i flere kinesiske selskaper:

  • Han har hatt interesser i den kinesiske nettgiganten Alibaba
  • Samt i telekomgiganten China Mobile

H&M og Kibsgaard

Det er ingen norske selskaper på listen, men Tillerson har hatt inntekter fra flere svenske og danske selskaper. Blant annet står den svenske billigkleskjeden Hennes & Mauritz på listen. Det samme gjør det danske diabetesmedisinselskapet Novo Nordisk

Tillerson har også hatt inntekter fra oljeservicegiganten Schlumberger, som ledes av nordmannen Paal Kibsgaard.



I offentliggjøringen kommer det også frem at Tillerson har en rekke verv: 

  • Tillerson er president og forvalter i The Tillerson Foundation
  • Medeier i Bar RR Ranches
  • Medlem i R2 Real Estate
  • Nestleder i styret for Ford's Theatre Society
  • Styremedlem i sikkerhets- og politikk-tankesmien Center for Strategic and International Studies
  • Styremedlem for Boy Scouts of America
  • Komitémedlem i Business Roundtable
  • Styremedlem i oljebransjeforeningen American Petroleum Institute i USA

Mest hos ExxonMobil

Tillersons største aksjeplassering er hos ExxonMobil, der han har jobbet i 40 år og har vært toppsjef siden 2006. 

ExxonMobil meldte onsdag at de har inngått en avtale med Tillerson. På veien mot ministerposten må båndene til oljegiganten kuttes, og som kompensasjon for aksjer og bonuser får han med seg et fond verd 180 millioner dollar, rundt 1,5 milliarder norske kroner.

Den største aksjeposten utenfor oljesektoren har Tillerson i Apple. Den er på mer enn 300.000 dollar, ifølge Bloomberg. 

Ikke konkret antall

Det er ikke oppgitt noen konkrete tall for postene, de blir oppgitt å være innen definerte spektre. For oljeselskapene Shell, Chevron og Total er postene oppgitt å være i størrelse mellom 15.001 dollar og 50.000 dollar. Den samlede verdien overstiger ikke 150.000 dollar, ifølge Bloomberg.  

Omstridt utnevnelse

Utnevnelsen som USAs utenriksminister må bekreftes av Senatet, noe som kan bli en utfordring. Flere senatorer, også i Det republikanske partiet, er skeptiske fordi de mener Tillerson står Vladimir Putin og Russland for nær. Blant annet er den ledende republikaneren og Vietnam-krigsveteranen John McCain kritisk til Tillersons bånd til Russland. 


Vi anbefaler også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Etter VM i fotball fikk jeg sittesår i rumpen, for da satt jeg hele dagen
Slik havnet Kong Haakons stol på rommet til Knut (94).
05:21
Publisert: