Runestone Capital spesialiserer seg på svingninger og nervøsitet i aksjemarkedene. 

Avkastningen i kriseåret 2016 – hvor brexit og Trump laget sjokkbølger – endte på over 30 prosent. Det gjør det norsk-danske fondet til et av verdens aller beste hedgefond. 

Fondet, som Madsen startet i 2015 sammen med sin danske partner Rasmus Andersen (35), har vunnet åtte internasjonale priser siden oppstarten, senest i kategorien beste kvantitative «long/short»-fond 2016/2017.

1 Gratulerer med prisen. Hva er knepet?

– Veldig mange forvaltere er opptatt av hva de tror, synes og føler om markedet. Om de har en god eller dårlig dag, sølt kaffe på skjorten eller fått et smil på vei til jobb påvirker valgene deres. Vi baserer oss utelukkende på statistisk sannsynlighet, og skal tjene penger uavhengig av hvilken retning markedet beveger seg i.

2 Dere investerer i «volatilitet». Hva betyr det?

– Volatilitet er et annet ord for svingninger. Det er en evigvarende ressurs som alltid er i bevegelse. Vi investerer i disse kortsiktige bevegelsene, som regel med én dags horisont. Konkret handler vi derivater med den såkalte vix-indeksen i USA som underliggende aktiva. Mange kaller den fryktindeksen på Wall Street, men i realiteten er det aksjevolatilitet vi handler. 

3 Hvordan har det gått så langt?

– Vårt mål er 20 prosent årlig avkastning over tid. Siden oppstarten har vi hatt positiv avkastning i åtte av ti måneder og 20,2 prosent totalt sett. Det er litt under målet, men langt bedre enn konkurrentene våre. 2016 ga en avkastning på 30,4 prosent, som var det beste volatilitetsfondet globalt og topp fem i tre globale hedgefond-strategier.

4 Er forklaringen politisk uro? 

– Vi hadde positive avkastning rundt både brexit og det amerikanske valget, men pleier ikke å øke risikoen i forkant av store, forventede hendelser. Det er mange ting som blir lagt vekt på som egentlig har veldig liten innvirkning på selskaper og markeder. Samtidig øker informasjonsstrømmen så kraftig, at det blir menneskelig umulig å evaluere den i sanntid. Vi bruker modeller, andre investorer bruker tommelfingerregler for å forklare markedsbevegelser: Trump, oljeprisen, Russland og så videre. Vi har også forskjellige hypoteser, men tester til de kan bekreftes eller avkreftes. Det har vi gjort i ni år nå. 

5 Du kom fra Morgan Stanley og Credit Suisse, som er kjent for brutalt lange arbeidsdager. Hvordan er det å starte for seg selv i Londons finansverden? 

– Markedet vi følger er åpent 23 timer og 45 minutter i døgnet. Vi har folk på kontoret fra klokken 8 til 21.30 og er påkoblet utenom disse tidene i tilfelle våre posisjoner skulle utvikle seg i feil retning. Som regel blir arbeidsdagen 12 timer, i perioder litt mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.