– Jeg er vel egentlig ikke veldig overrasket, sier Holden når han møter pressen utenfor Oslo tingrett torsdag ettermiddag.

Han er der for å kommentere det NRK meldte noen timer tidligere: At Eidsivating lagmannsrett har besluttet å løslate den drapssiktede milliardæren Tom Hagen (70).

Politiet har anket avgjørelsen til Høyesterett.

Utenfor tingretten gjentar forsvareren at han anser politiets grunnlag for siktelsen for å være tynt. Holden har som forsvarer tilgang på de klausulerte dokumentene i saken, men er underlagt taushetsplikt og ønsker derfor ikke å utdype hva han bygger dette på.

Holden har ikke rukket å snakke med Hagen ettersom han har vært i et annet rettsmøte torsdag.

På spørsmål om utfallet av ankebehandlingen i Høyesterett, viser Holden til at den øverste domstolen har såkalt begrenset kompetanse – og bare ser vurderer lovtolkningen.

– Jeg forventer at Tom Hagen blir løslatt i morgen, sier Holden.

Han mener politiet kunne spart seg anken til Høyesterett.

Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone Anne-Elisabeth Hagen.
Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone Anne-Elisabeth Hagen. (Foto: Johnny Syversen)

– Jeg synes dette er særdeles trist. Pågripelsen har vært en katastrofe for Hagen og hans barn og venner. Det er uttrykk for en grov feilvurdering fra politiets side, sier advokaten.

Ifølge kjennelsen fra Eidsivating lagmannsrett finner ikke flertallet av dommerne at det foreligger skjellig grunn til mistanke etter siktelsen på drap eller medvirkning til drap på kona Anne Elisabeth Hagen:

– Etter flertallets syn underbygger flere av de bevis som påtalemyndigheten har påberopt som grunnlag for mistanken i liten grad siktelsen for drap eller medvirkning til drap, står det i kjennelsen.

Med andre ord tror ikke dommerne at det er såkalt sannsynlighetsovervekt – mer enn 50 prosent sannsynlighet – for at Hagen har gjort det politiet anklager ham for.

I kjennelsen vises det også til flere av politiets klausulerte dokumenter i saken, og understreker at disse er egnet til å vekke «en viss mistanke», men altså ikke nok til å holde Hagen i varetekt.

Milliardæren selv har hele tiden nektet straffskyld.

Politiet jobber med svar

Kjennelsen i lagmannsretten er avsagt med dissens. Én av tre lagdommere mener det samlede bevisbildet gjør at det foreligger skjellig grunn til mistanke. Han viser til tingrettens kjennelse som dekkende for sitt syn.

Kommunikasjonsrådgiver Øystein Stavdal Paulsen i Øst politidistrikt sa til DN like etter Tingrettens avgjørelse, at politiet måtte områ seg og at de jobbet med en uttalelse.

Torsdag ettermiddag holdt politiadvokat Haris Hrenovica en uvanlig ordknapp pressekonferanse utenfor Lørenskog lensmannskontor.

– Vi må innrømme vi er noe overrasket over denne kjennelsen, sier han og understreket at avgjørelsen ikke var enstemmig.

Hrenovica opplyste også at politiet har frist til fredag klokken ti for å levere anken med begrunnelse inn til høyesterett. Ellers hadde han ingen kommentarer til avgjørelsen og svarte ikke på noen spørsmål fra de oppmøtte journalistene.

Måtte ha utsatt frist

Nedre Romerike tingrett kom i forrige uke til motsatt konklusjon av Eidsivating, og fengslet Hagen i fire uker – noe han og forsvarer Holden anket.

Tirsdag meldte NRK at politiet måtte ha utsatt frist på å svare på anken. Dommeren satt først fristen til tirsdag klokken 14, men politiet ba om å utsette denne til onsdag klokken 09.00, skriver kanalen.

I tilsvaret har politiet vist til en rekke ytterligere dokumenter, men disse styrker ikke mistanken i særlig grad, heter det i torsdagens kjennelse.

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden hun forsvant fra ekteparets hjem i Sloraveien på Lørenskog 31. oktober 2018. Politiet etterforsket saken først som en kidnapping, blant annet på grunn av et løsepengekrav som ble funnet på åstedet. Senere endret de hovedhypotese til drap.

VG og Aftenposten har tidligere meldt at Tom Hagen har vært under hemmelig etterforskning av politiet siden i fjor sommer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.