KKR går inn med 300 millioner kroner i den svenske forbrukslånsbanken Avida i en rettet emisjon, opplyses det i en melding torsdag. Samtidig varsler det amerikanske oppkjøpsfondet at det vil legge inn et bud på hele selskapet.

Per 1. januar var Tor Olav Trøim nest største aksjonær i selskapet, mens Celina Midelfart var femte største aksjonær. En rekke andre profilerte norske investorer er også på eiersiden.

Han vil selge, hun vil bli

I meldingen fremkommer det at Trøim har gitt KKR ugjenkallelige forhåndsaksepter for salg av sine drøye 12 millioner aksjer i banken. Budet fra KKR er på 33 kroner, som betyr at Tor Olav Trøim ønsker å selge sin aksjepost for 407 millioner kroner.

Det er langt over Trøims opprinnelige investering. Etter det DN erfarer har Tor Olav Trøim en gevinst på rundt 250 millioner kroner i Avida.

Samtidig fremkommer det at andre hovedaksjonærer er blitt enige om ikke å akseptere budet fra KKR.

«Nåværende nøkkelaksjonærer, IC Financial, Andenes Investments og Midelfart Capital, vil fortsette å utvikle Avida i årene som kommer i tett samarbeid med KKR», heter det i meldingen.

Midelfart og Trøim har over en lengre periode samordnet sine investeringer, samt vært representert i samme styrer. De to har blant annet begge sittet i Storebrand og i Avida, i tillegg har Midelfart vært inne på eiersiden i Trøims Borr Drilling og 2020 Bulkers. Nå later det imidlertid til at de to går hver sin vei i Avida.

– For Magni Partners har Avida vært en utrolig bra investering, og for Avida er den kunnskapen og kapitalen som KKR besitter fantastisk for selskapet fremover, sier Håkon Reistad Fure, som representerer Trøim og hans Magni Partners i styret til Avida.

– Trekker du deg fra styret nå?

– Jeg har fokusert på å få avtalen gjort, og ikke tenkt på min egen posisjon i styret ennå. Det skal jeg finne ut av i nær fremtid, sier han.

Midelfart Capital eies 100 prosent av Celina Midelfart. IC Financial eies av et knippe investorer, blant annet Edvin Austbø, Aspelin-familien, Pareto-topp Petter Dragesund og Trond Mohn Stiftelse.

Trolig ute av Yara

Tor Olav Trøim har også vært en stor aksjonær i Yara, men i fjor høst solgte han aksjene for å ta de samme aksjene tilbake på en såkalt TRS-kontrakt som gjør at en motpart eier aksjene, mens man selv får den økonomiske eksponeringen.

Denne kontrakten forfalt 12. februar uten at det er kommet inn noen melding om at TRS-kontrakten er fornyet. Det innebærer trolig at Trøim har latt kontrakten forfalle og at han dermed er helt ute av Yara. Gevinsten har antagelig vært på 19 millioner kroner.

Byr etter kursfall

Pengene fra emisjonen skal brukes til å finansiere videre vekst i Avida og vil også brukes til generelle selskapsformål. Vi skal ikke lenger tilbake enn i fjor sommer hvor aksjekursen til Avida sto i 34 kroner - rundt nivåene på budet fra KKR. Det siste halve året har imidlertid aksjen falt ned mot 27 kroner.

Budet på 33 kroner, som impliserer en premie på 22 prosent fra sluttkurs onsdag, priser Avida til to milliarder kroner.

– Jeg ønsker KKR velkommen som ny eier og er stolt av at en global aktør has valgt Avida som en plattform for det nordiske nisje i bankmarkedet. Med bred og dyp kunnskap, i tillegg til globalt nettverk, vil KKR være i stand til å gi svært positive bidrag til vår fortsatte vekst, sier administrerende direktør Tord Topsholm i Avida i en melding.

I meldingen opplyses det om at Avida kan gjennomføre en ytterligere utstedelse av opptil rundt tre millioner aksjer for å hente inn et bruttoproveny på enda 100 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.