Tor Olav Trøim er i vinden på Oslo Børs onsdag med sitt riggselskap Borr Drilling, som stuper på børsen etter at DN skrev at DNB vurderer å ta over, dele opp og selge det kriserammede riggselskapet.

Samtidig melder naturgasselskapet Golar LNG, der Trøim er en av de største eierne og sitter som styreleder, at det selger unna flere eierandeler til New Fortress Energy.

Salgene vil gi Golar LNG en stor aksjepost i New Fortress Energy, men i tillegg gi selskapet mer enn én milliard kroner i kontanter.

– Transaksjonene vi offentliggjør i dag utgjør et viktig steg i Golar LNGs strategi, som er å realisere verdier fra porteføljen og forenkle selskapsstrukturen, sier Tor Olav Trøim i en melding.

Salgene sender Golar LNG-aksjen til værs på Nasdaq-børsen, og aksjen åpnet opp 16 prosent.

Børsnotering i vasken

  • Golar LNG selger sine aksjer i Hygo Energy Transition og 50 millioner dollar i kontanter for det, tilsvarende mer enn 400 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til at Golar får 31,4 millioner aksjer i New Fortress Energy.
  • Samtidig overtar New Fortress Energy Golar LNG Partners, der aksjene i selskapet verdsettes til 250 millioner dollar. Golar LNGs 31 prosent av selskapet utgjør dermed 77 millioner dollar eller i overkant av 650 millioner kroner.

Hygo Energy Transitions het tidligere Golar Power, og var 50 prosent eiet av Golar LNG. Selskapet var i fjor høst planlagt børsnotert, men planene ble utsatt og etter hvert droppet.

– Vi i Golar LNG er veldig stolte av det Hygo har oppnådd i å bygge en ledende brasiliansk LNG-virksomhet, og vi tror at kombinasjonen med New Fortress Energy vil la virksomheten styrke sitt fotavtrykk og akselerere sitt mål om å levere globale lavkarbonløsninger, sier Trøim i meldingen onsdag.

Trøim er styreleder i Golar LNG, og sitter med i overkant av fem prosent av aksjene i selskapet. Det gjør ham til tredje største eier.

Om salget av Golar LNG Partners (GLMP), sier Trøim i en separat melding:

Salget av Golar Partners kommer etter en omfattende leting etter strategiske alternativer, og er en attraktiv løsning for GLMP som skaper umiddelbare ekstraverdier for GMLPinteressentene.

Kursen i oppkjøpet utgjør en premie på 27 prosent fra børskurs 12. januar, og 37,5 prosent over snittkursen de seneste 20 handelsdagene.

Planla børsnotering

I september i fjor skrev DN at LNG-selskapet Hygo Energy Transition i flere uker hadde planlagt en børsnotering av selskapet på Nasdaq-børsen i USA og at det skulle hentes opptil over fire milliarder kroner i forbindelse med noteringen.

Det kom frem i forbindelse med at toppsjefen i Hygo, Eduardo Antonello, ble ransaket og fikk sine bankkontoer frosset av amerikanske statsadvokater i en etterforskning av mulig korrupsjon i Brasil tilbake rundt 2011. Den gang var Antonello i Brasil-ledelsen i John Fredriksens Seadrill. Da etterforskningen ble kjent i september var den fortsatt på et tidlig stadium, og ingen tiltaler var tatt ut.

Senere har Hygo Energy selv meldt at børsnoteringen ble forsinket på grunn av Brasil-saken. Selskapet hyret også inn et advokatfirma til å gjøre en intern granskning av påstandene mot toppsjefen, og fant ingen bevis for bestikkelser eller annen korrupsjon som har involvert Hygo.

– Jeg beklager, men jeg kan virkelig ikke kommentere dette nå. Det er en pågående etterforskning. Jeg håper alt vil bli ordentlig klarlagt i løpet av etterforskningen, har Antonello tidligere uttalt til DN.

Hans advokater har avvist straffskyld.

DN har i januar vært i kontakt med brasilianske statsadvokater, som ikke har besvart DNs spørsmål om hvorvidt det har vært noen utvikling i etterforskningen.

Bonus for børs

Det vanket stor bonus for flere sentrale personer i Hygo ved en børsnotering, fremkom det av prospektet publisert i september.

Trøim, Eduardo Antonello og andre ledere var nemlig med i et incentivprogram som kunne gi dem inntil 870 millioner kroner (98,7 millioner dollar) om kapitalinnhentingen og børsnoteringen ble gjennomført.

Mens en del andre ansatte skulle få utbetalt bonusene i en kombinasjon av kontanter og aksjer, ville Trøim gjennom sitt Magni Partners utelukkende motta aksjer – totalt 1.126.296 aksjer, fremkom det av prospektet. De skulle i utgangspunktet gis til midtpunktet av kursintervallet (19,5 dollar) og skulle dermed tilsvare en bonus på 22 millioner dollar, som vil si 208 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.