20. februar 2020 meldte det amerikanske oppkjøpsfondet KKR at det bød på aksjene i den svenske forbrukslånsbanken Avida.

Budet var på 33 kroner aksjen, noe som kunne gitt Tor Olav Trøim 407 millioner kroner inn på kontoen for sine 12,3 millioner aksjer. Trøims selskap Drew Holdings meldte den gang at det slo til på budet og ga en ugjenkallelig forhåndsaksept.

Men nå har KKR sett nærmere på Avida og besluttet å senke budet til 26 kroner aksjen. Det betyr at Trøim trolig får 86 millioner kroner mindre for sine Avida-aksjer. Trøim eier rundt 20 prosent av Avida, mens hans partner Celina Midelfart eier ti prosent av selskapet.

«Etter en periode med diskusjoner mottok Avida 22. mai 2020 et varsel fra KKR om at det vil trekke seg fra budet grunnet noen brudd på noen garantier fra Avida», skriver Avida i en børsmelding onsdag.

Det vises blant annet til kansellering av en avtale mellom Avida og en nordisk kjøper av låneporteføljer. KKR byr derfor kun 26 kroner per aksje mot det opprinnelige budet på 33 kroner.

– Alle får nytt tilbud

DN har spurt Trøim om han solgte aksjene til KKR i februar da KKR tilbød 33 kroner per aksje. Trøim har ikke svart på dette.

– Alle får nytt tilbud på 26 kroner. Om det er noen aksjonærer som har solgt på andre nivåer tidligere så ber jeg deg kontakte disse aksjonærene direkte, skriver finansdirektør Pehr Olofsson i Avida i en epost til DN.

Jan Petter Sisseners fond Sissener Canopus eier 3,4 prosent av Avida. Han slo til på budet fra KKR i februar, i likhet med andre aksjonærer som representerte hele 46 prosent av selskapet.

– Jeg hadde akseptert budet fra 33 kroner. Jeg har ikke satt meg inn i hvorfor de har revidert budet nedover. Kanskje de påberoper seg dårlige markedsforhold grunnet korona, sier Sissener.

– KKR holder ikke på sånn

Han regner med at Trøim får samme nedsatte budet på 26 kroner aksjen.

– Jeg tror ikke KKR har kjøpt en eneste aksje ennå. Jeg tror Trøim må få den nye kursen på 26 kroner aksjen. Han sitter dere ennå, alt annet ville være utenkelig. KKR holder ikke på sånn, sier Sissener.

Ifølge Avidas hjemmeside har Trøims selskap Drew 10,9 millioner aksjer igjen i selskapet, som tilsvarer 18,4 prosent av hele selskapet. Aksjonærlisten er datert 31. mars 2020. Hverken selskapet eller Trøim har svart på om denne aksjonærlisten er oppdatert.

Sissener er ikke veldig fornøyd med investeringen, men slår trolig til på budet på 26 kroner aksjen.

– Investeringen har vært dårlig som alle andre bank- og finansaksjer, men litt bedre enn konkurrentene. Vi har kostpris på 29 kroner aksjen og taper rundt ti prosent på investeringen, sier Sissener.

Brente seg på rigg og gassfrakt

Det har vært en utfordrende vinter og vår for Trøim, som har store papirtap på sitt rigg-initiativ Borr Drilling. Selskapet har stupt over 92 prosent på Oslo Børs siste år og har falt ti prosent bare siste måned. Også hans investering i gassfraktrederiet Golar LNG er ned 65 prosent siden toppen, mens tørrbulkrederiet 2020 Bulkers har falt 48 prosent siste år.

Styreleder Geir Langfeldt Olsen i Avida anbefaler KKRs bud på 26 kroner aksjen.

«KKR har terminert den eksisterende avtalen om rettet emisjon og styret i Avida mener at det er i Avidas beste interesse å inngå denne nye reviderte avtalen med KKR, skriver Langfeldt Olsen i en epost til DN.

«Veldig solid kapitalbase»

Han mener Avida ved å inngå denne avtalen får tilført frisk kapital til å kunne utnytte de vekstmuligheter som vil komme fremover.

«I tillegg får aksjonærene ett valg om de vil selge på 26 kroner eller ikke, hvilket reflekterer en pris på øverste nivå i forhold til andre nisjebanker i Norden,» skriver Langfeldt Olsen.

Han erkjenner at selskapet må ta til takke med kun 236 millioner kroner, mot 300 millioner kroner som var forespeilet i mars 2020.

«Med denne emisjonen vil Avida ha en veldig solid kapitalbase og vil gjøre at selskapet kan levere på sine ambisiøse vekstmål,» skriver Langfeldt Olsen.

Midelfart får ikke tilbudet

I meldingen poengteres det at de eneste aksjonærene som ikke mottar KKRs bud er Langfeldt Olsens selskap Andenes Investments og Celina Midelfarts selskap Midelfart Capital. Midelfart sitter også i styret i Avida. Disse blir dermed med videre som eiere i Avida.

Midelfart skriver i en epost til DN at hun ikke har ytterlige tilføyelser utover svaret fra Geir Olsen.

Ifølge den norske markedsplassen for unoterte aksjer, NOTC, handles Avida-kursen til 31,5 kroner aksjen, men aksjen ble sist omsatt 27. februar 2020, ifølge NOTCs hjemmeside. Selskapet har 1,9 milliarder kroner i markedsverdi, ifølge NOTC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.