Over 2000 bransjetopper, analytikere og investorer presser seg onsdag og torsdag denne uken inn i Holmenkollen Park Hotel i anledning Pareto Securities' årlige energikonferanse.

Blant dem Tor Olav Trøim, som i likhet med konferansen er gjenreist etter to tunge pandemiår.

– I dag skal jeg snakke om energisikkerhet. Energigalskap, kanskje, sa Trøim til DN på vei inn.

– Hva er formuen din nå?

– Jeg har ingen kommentar, svarte en smilende Trøim.

– Stolt

Da Trøim inntok scenen, ble han spurt av Pareto-analytiker Eirik Haavaldsen om hvordan vi kan løse energikrisen. Trøim svarte først med å si at han er stolt av å drive med olje og gass.

– Jeg er lei av ESG-politikk, sa Tor Olav Trøim, som hadde forberedt en lang rekke lysbilder som viste hvor avhengig verden fortsatt er av fossil energi. Maria Moræus Hanssen til venstre.
– Jeg er lei av ESG-politikk, sa Tor Olav Trøim, som hadde forberedt en lang rekke lysbilder som viste hvor avhengig verden fortsatt er av fossil energi. Maria Moræus Hanssen til venstre. (Foto: Gabriel Skålevik)

– Jeg er stolt av å være hydrokarbonist. Vi leverer 84 prosent av energien i verden. Til dere andre, lykke til med de resterende 16 prosentene, sa Trøim til stor applaus.

– Jeg er lei av ESG-politikk, fortsatte Trøim, som hadde forberedt en lang rekke lysbilder som viste hvor avhengig verden fortsatt er av fossil energi.

ESG er kort fortalt et rammeverk knyttet til bærekraft og selskapsstyring (det står for «environmental, social, governance»). Økt bevissthet rundt ESG har de siste årene bidratt til at investorer har styrt unna investeringer i fossil energi.

– Rundt tre milliarder mennesker i verden har stadig ikke strøm til kjøleskapene sine. Jeg mener det er et større problem enn CO₂, sa Trøim, og la til at det rett og slett er «egoistisk» av den rike delen av verden å føre en politikk som fører til at fattige ikke får samme tilgang til energi.

Det var en svært engasjert Trøim som gikk på scenen onsdag. Han langet ut mot politikere som har «tatt for mye Möllers tran» og bidratt til inflasjon, og tok seg blant annet tid til å sammenligne nøkkeltallene til Equinor og det danske vindkraftselskapet Ørsted.

– Jeg liker å tulle litt med Statoil. Jeg kaller det fortsatt Statoil. Det burde jo hett Statoil-and-gas, men de kaller seg bare Equinor, sa Trøim, og flekket opp et lysbilde som viser hvor mye Equinor tjener på olje og gass.

– Og de kaller seg et fornybarselskap? Kom igjen, sa Trøim.

Han fortalte også at den respekterte oljeanalytikeren Jarand Rystad på et tidspunkt anbefalte ham å investere i fornybart. Det har Trøim ingen planer om:

– Jeg sa nei. Noen må jo holde kursen.

Han sa seg også «sjokkert» over at klimaaktivisme har ført til at det er vanskelig å finansiere energiproduksjon. Fra salen kom det applaus og til og med et par «bravo» – om enn noe spredt.

– Surrealistisk

Tor Olav Trøim er kjent for sin vilje til å ta risiko, og var blant kjendisinvestorene på Oslo Børs som fikk det tyngst under pandemien. Etter en kollaps i oljeprisen og alt annet som var bra for Trøims investeringer, var nettoverdiene hans på ett tidspunkt anslått til å være lik null.

Trøim ga selv et innblikk i hvordan dette opplevdes, da han gjestet DNBs investorseminar i vår.

– Hvis noen lurer på hvordan det er å tape noen milliarder, kan jeg si at det er helt jævlig. Av det jeg eier, var det eneste som ikke gikk ned på to år Vålerenga. Det var surrealistisk. Det man trodde var gull, var gråstein. Når man våknet om morgenen, var det eneste man gledet seg til å legge seg om kvelden, sa Trøim den gang.

Dette gjentok Trøim på Pareto-konferansen.

Trøims personlige og økonomiske gjenreisning har vært spektakulær. Takket være høye energipriser og fraktrater, prises aksjepostene hans nå til over 2,7 milliarder kroner.

Trøim eier blant annet aksjer for over én milliard kroner i gassfraktrederiet Golar LNG, som er doblet på børs bare i 2022. Årsaken er først og fremst at etterspørselen etter flytende naturgass har skutt i været og dratt fraktratene med seg.

Trøim har også aksjer i Himalaya Shipping og riggselskapet Borr Drilling for henholdsvis 730 og 720 millioner kroner. I Borr Drilling, som fortsatt sliter med høy gjeld, tok han nylig sin rettmessige eierandel i en ny emisjon.

– En ny supersyklus

Pareto Securities-sjef Christian Jomaas åpnet konferansen onsdag med et foredrag der han tegner et dramatisk bilde av energikrise i Europa, og spår en voldsom oppgang i investeringer i energi – både fornybar og olje og gass.

Christian Jomaas på Paretokonferansen onsdag.
Christian Jomaas på Paretokonferansen onsdag. (Foto: Gabriel Skålevik)

– Vi går inn i en ny supersyklus, sier Jomaas fra scenen.

Jomaas og energianalytiker Nadia Martin Wiggen møtte DN før konferansen denne uken, og hadde mye av det samme budskapet.

– Vi trenger mer vind og sol, og vi trenger mer gass. Vi trenger mer av alt, sa Jomaas da.

Og Jomaas og Pareto mener Norge er godt posisjonert for denne investeringsboomen.

– Norge bør produsere den siste dråpen som brukes i Europa, slår analytiker Tom Erik Kristiansen fast, på grunn av landets pålitelighet som energileverandør og et lavere karbonavtrykk i produksjonsfasen enn verdensgjennomsnittet.

I en påfølgende debatt om energisikkerhet, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen seg enig med Jomaas om at verden trenger mer av alt.

Fra venstre Christian Rynning-Tønnesen, Eirik Wærness, Oluf Ulset og Maria Moræus Hanssen deltok i en påfølgende debatt om energisikkerhet
Fra venstre Christian Rynning-Tønnesen, Eirik Wærness, Oluf Ulset og Maria Moræus Hanssen deltok i en påfølgende debatt om energisikkerhet (Foto: Gabriel Skålevik)

– Vi trenger mer energi av alle slag – dessverre, sier han, og legger til at Statkraft ser for seg at halvparten av energietterspørselen møtes med fornybar innen 2050, men at resten også må dekkes av andre kilder.

Forberedt på det verste

Tysklands visekansler, Robert Habeck, hadde ikke anledning til å stille på konferansen. Han hadde imidlertid spilt inn en video på forhånd, der han blant annet sa at Tyskland jobber knallhardt for å fylle gasslagrene før vinteren, samt innføre tiltak som kan bidra til å redusere forbruket.

Tysklands visekansler, Robert Habeck, hadde spilt inn en video på forhånd.
Tysklands visekansler, Robert Habeck, hadde spilt inn en video på forhånd. (Foto: Gabriel Skålevik)

Tyskland er blant landene i Europa som er mest avhengig av russisk energi, og det snakkes med alvor om fare for rasjonering og industridød.

– Vi forbereder oss på det verste, sa Habeck, som også takket Norge for bidragene til å døyve effektene av energikrisen.

En av hovedseansene onsdag morgen blir debatten om energisikkerhet med blant andre Trøim og Rynning-Tønnesen. Aker-toppene Øyvind Eriksen og Yngve Slyngstad skal også på scenen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.