Milliardærinvestoren Tor Olav Trøim (54) har, sammen med sin forlovede Celina Midelfart (44), tjent mer enn en milliard kroner siden han i september 2014 brøt med sin mangeårige forretningspartner John Fredriksen (73).

Høyprofilert brudd

I etterkant av bruddet har det haglet beskyldninger mot Trøim etter at flere selskaper tilknyttet Fredriksen har havnet i trøbbel etter oljeprisfallet i 2014. 

Blant annet har riggkjempen Seadrill, som gjennom årene har tatt opp høy gjeld for å vokse raskt og betale skyhøye utbytter, havnet i en gjeldskrise og risikerer å ende opp i amerikansk konkursrett. 

– Nå sitter vi igjen med skjegget i postkassen etter de finanskarene, sa Fredriksen til DN tidligere i år, med henvisning til tiden da Trøim og hans nærmeste medarbeidere styrte deler av imperiet frem til 2014.

Like etter kom svaret fra Trøim, som sa at de to ikke hadde snakket sammen siden juni 2014

– Sammen fikk vi noen milliarder kroner til å bli 100 milliarder kroner, noe de fleste ville gledet seg litt over, sa Trøim om tiden hos John Fredriksen under en konferanse i februar. 

Aksjonærregisteret

Selv om det høyprofilerte bruddet fant sted for over to og et halvt år siden, sitter Trøim fortsatt på en rekke mindre aksjeposisjoner i selskaper tilknyttet John Fredriksen. 

Det viser DNs nye aksjonærsøk, der hvem som helst kan søke etter alle norske aksjonærer i Skatteetatens offentliggjorte register. Hele listen over Trøims aksjer, og aksjebeholdningen til alle nordmenn som har investert i aksjer, kan du søke etter her:

Aksjonærregisteret viser hva aksjebeholdningen til aksjonærene var ved årsslutt i 2016. Det kan dermed være at beholdningene har endret seg siden nyttår. 

Småposisjoner

Ifølge registeret sitter Trøim på Fredriksen-aksjer for 800.000 kroner i fem selskaper. Til sammenligning hadde Trøim ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste en formue på rundt én milliard kroner ved årsskiftet.

Dette er aksjebeholdningene:

  • Tørrlastrederiet Golden Ocean Group. Trøim sitter på 16.085 aksjer i selskapet, som utgjør 0,016 prosent. Selskapet er notert på Oslo Børs, og én aksje i selskapet var verdt 41,3 kroner ved årsslutt. Det verdsetter beholdningen til 664.311 kroner.
  • Independent tankers, det nærmest verdiløse selskapet som er notert på verdipapirforetakenes Forbunds otc-liste og som Fredriksen i 2012 advarte mot å investere fordi han hadde «feilet» i selskapet. Trøim sitter ifølge aksjonærregisteret på 38.998 aksjer i selskapet, som utgjør 0,052 prosent av selskapet. Ved årsslutt i 2016 var én aksje i selskapet verdt 0,1 kroner, som verdsetter beholdningen til 3.899,8 kroner.
  • North Atlantic Drilling, ett av det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrills datterselskap, som er notert på børs i New York og på otc-listen i Norge. Trøim sitter på 2.000 aksjer, som tilsvarer en eierandel på 0,011 prosent i selskapet. Én aksje i selskapet koster 12 kroner ved årsslutt i 2016, som verdsetter beholdningen til 24.000 kroner. 
  • Riggkjempen Seadrill, selskapet Trøim og Fredriksen bygde opp sammen og som Trøim har vært toppsjef for. I mange år var selskaper tilknyttet Fredriksen kjent for å ta opp høy gjeld for å vokse raskt og betale høye utbytter. Det er en av grunnene til at Seadrill, som en gang var verdens største i sitt slag målt etter markedsverdi, nå er inne i en gjeldskrise som kan ende opp i amerikansk konkursrett. Trøim sitter på 1000 aksjer i selskapet, en minimal andel. Ved årsslutt kostet én Seadrill-aksje 29,8 kroner, som verdsetter beholdningen til 29.800 kroner. 
  • Lakseoppdretteren Marine Harvest, som Fredriksen og hans familie har tjent over 21 milliarder kroner på siden Fredriksen først gikk inn i selskapet. Fredriksen-familien er i dag største aksjonær i selskapet. Trøim sitter på 500 aksjer i selskapet, en minimal andel. Ved årsslutt kostet én Marine Harvest-aksje 156 kroner, som verdsetter beholdningen til 78,000 kroner. 

Trøim eide ved årsskiftet nesten alle aksjene i Vålerenga Fotball, eier aksjer i Storebrand og har i tillegg noen små aksjeposter i en lang rekke mindre selskaper, som Siem Shipping, Panoro Energy, Skiens Aktiemølle, og Fred. Olsen-familiens selskap Bonheur. Han eier også 10 aksjer i NHST Media Group, som blant annet eier Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: