Torbjørn Kjus, som nylig måtte trekke seg fra jobben i investor Øystein Stray Spetalens Vistin Pharma, har fått ny jobb i Kjell Inge Røkkes børsnoterte investeringsselskap Aker asa.

Kjus måtte trekke seg som sjef for energihandelvirksomheten i Vistin Pharma i begynnelsen av januar etter at hans veddemål i oljemarkedet hadde påført selskapet et papirtap på over 100 millioner kroner i fjerde kvartal.

Til tross for dårlig timing med investeringene i Vistin Trading har Aker stor tro på sin nye sjeføkonom.

– Han har mer enn 18 års erfaring med analyse av globale energimarkeder, både fra industrien og i finanssektoren, skriver Aker i en pressemelding fredag.

Det vises til blant annet til at Kjus var oljeanalytiker i DNB Markets i nær 11 år.

«En drømmejobb»

Kjus vil tiltre i stillingen som sjeføkonom for Aker asa allerede den 30. januar.

Torbjørn Kjus selv er svært fornøyd med sin nye arbeidsgiver.

– Dette er en drømmejobb for meg. Aker var det konsernet jeg hadde aller mest lyst til å jobbe for, sier Kjus til DN.

Han gleder seg til å nå ta skrittet fra finans og tilbake til oljeindustrien.

– Jeg startet karrieren som oljeanalytiker i Norsk Hydro og BP, og etter mange år som oljeanalytiker i DNB blir det spennende å komme tilbake til industrien, sier Kjus.

– Hva slags jobb skal du gjøre for Aker?

– Det blir litt avhengig av hvordan Røkke og Eriksen velger å bruke meg. Men det viktigste er vel at jeg skal analysere oljemarkedene og sørge for at alle Aker-selskapene blir oppdatert om utviklingen, sier Kjus.

Tror oljebunnen er passert

Den erfarne oljeanalytikeren er ikke overrasket over den siste tids oljeprisoppgang og tror at bunnen er passert for denne gang.

– Jeg kommuniserte i desember at jeg ventet at oljeprisen skulle opp igjen, og jeg tror ikke at den i nærmeste fremtid skal ned mot 50 dollar fatet igjen der vi var i desember, sier Kjus.

– Men de kortsiktige svingningene i oljeprisen er selvsagt alltid vanskelig å spå. Man er nødt til å ha et lengre tidsperspektiv i denne bransjen enn bare seks måneder av gangen, legger Kjus til.

Ti måneder hos Spetalen

Torbjørn Kjus hadde bare jobbet ti måneder for investor Øystein Stray Spetalen i Vistin Pharma da det 4. januar ble klart at han går av som leder i Vistins energihandelvirksomhet.

Kjus var selv helt sentral i etableringen og oppbygningen av denne virksomheten.

I løpet av 2018 inngikk Torbjørn Kjus flere supertidlige veddemål i oljemarkedet som søkte å utnytte nye miljøkrav for shippingindustrien som ventes å bli innført, det såkalte IMO 2020. Svovelutslipp fra skip skal reduserer kraftig og innebærer at rederiene må bytte fra tungolje til annet drivstoff, som igjen vil påvirke energimarkedene betydelig.

– Vi skal gjøre fundamentalanalysen og komme oss inn i posisjonene og holde dem til de blir likvide. Og det blir de når det nærmer seg fysisk leveranse på de produktene vi har gjort veddemål på, sa Kjos til DN i fjor høst.

Mislykkede veddemål

Om Torbjørn Kjus får rett i sine antagelser om hvordan miljøkravene vil påvirke oljemarkedet, gjenstår å se, men mye tyder på at veddemålene ble inngått litt for tidlig.

I andre halvår 2018 beveget energiprisene seg i feil retning for Kjus, og Vistin Pharma ble påført papirtap på over 100 millioner kroner knyttet til oljeveddemålene i fjerde kvartal alene.

– Oppstarten av Vistin Trading ble mer krevende enn vi alle forutsatte. Både oljemarkedet og de andre energimarkedene har de siste månedene vært meget turbulente og gjort det vanskelig for oppstarten av et nytt tradingselskap, sa Torbjørn Kjus da det ble kjent at han slutter i Vistin Pharma.

Vistin Pharma valgte tirsdag denne uken å legge ned sin energihandelvirksomhet, som i stor grad var bygget rundt nettopp Torbjørn Kjus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eldre sprer mest falske nyheter på Facebook
02:40
Publisert: