Nyheten om at Kjus forlater Vistin Pharma kom torsdag kveld. Ved børsåpning fredag morgen faller selskapet 12,43 prosent.

– Oppstarten av Vistin Trading ble mer krevende enn vi alle forutsatte. Både oljemarkedet og de andre energimarkedene har de siste månedene vært meget turbulente og gjort det vanskelig for oppstarten av et nytt tradingselskap, sier Torbjørn Kjus.

I fjor overrasket han de aller fleste da han etter over ti år i DNB Markets forlot meglerhuset for å bli sjef i det Øystein Stray Spetalen-kontrollerte, børsnoterte, legemiddelselskapet Vistin Pharma.

Sammen med tidligere DNB-analytiker og trader Kenneth Tveter fikk han noen hundre millioner kroner for å bygge opp en energihandelvirksomhet i Vistin.

Fikk aldri se veddemålene gå igjennom

De to råvaretraderne inngikk supertidlige veddemål på nye miljøkrav til shippingindustrien, det såkalte IMO 2020. Svovelutslipp fra skip skal reduserer kraftig og innebærer at rederiene må bytte fra tungolje til annet drivstoff, som igjen vil påvirke energimarkedene betydelig.

– Vi skal gjøre fundamentalanalysen og komme oss inn i posisjonene og holde dem til de blir likvide. Og det blir de når det nærmer seg fysisk leveranse på de produktene vi har gjort veddemål på, sa Kjos til DN i fjor høst.

Han fikk aldri holdt posisjonene.

I andre kvartal og tredje kvartal tapte Kjos og Tveter til sammen 20 millioner kroner på sine derivatkontrakter.

– De posisjonene vi har tatt i markedet priser ikke før ute i 2020 men er likevel blitt negativt påvirket av turbulensen vi har sett i oljemarkedet i høst. Dette har gjort det vanskelig med henblikk på videre utvikling av selskapet. Jeg vil nå se meg om etter noe annet å gjøre fremover, sier Kjos nå.

Oljeprisen har de siste tre månedene falt 35 prosent.

Kjus ønsker ikke å kommentere om han gikk frivillig eller ei.

Fin opsjonsavtale

Øystein Stray Spetalen er største aksjonær i Vistin Pharma. Selskapet Strata Marine & Offshore, som er heleid av det Spetalen-kontrollerte investeringsselskapet Saga Tankers, kontrollerer 12,44 prosent av aksjekapitalen. Spetalens Ferncliff Listed Dai as eier også ytterligere 3,98 prosent av aksjene.

Legemiddelselskapets aksjekurs føk til værs da Kjus ble ansatt, som sikret ham en stor gevinst på opsjonsavtalen han hadde undertegnet med selskapet. Siden den gang har imidlertid aksjekursen falt som en sten, med mer enn 40 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: