Den Oslo-baserte østfoldingen Tore Aksel Voldberg (56) tjente gode penger i et elendig børsmarked i 2018. Det fremkommer av årsregnskapene til hans private investeringsselskaper, Dukat as og Skøien as, som ble offentliggjort sent mandag.

Eiendom og laks

Utviklingen i fjor er like atypisk som foregående år.

Mens Oslo Børs gikk nær 20 prosent i 2017, rant pengene ut av Voldbergs selskaper i perioden (se tabeller i bunn av saken).

I fjor, da Børsen kollapset fullstendig etter en oppgang på over 15 prosent frem til september, tjente investoren imidlertid svært gode penger.

Voldberg er blant annet en av de største aksjonærene i boligutviklingsselskapet Solon Eiendom og eier også en andel i den landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire, der Solon er notert på Oslo Børs og Atlantic Sapphire på sidebørsen Merkur Market.

Solon-aksjen steg over 66 prosent i 2018, mens Atlantic Sapphire var opp over 45 prosent.

Ved årsskiftet eide Voldberg i overkant av 20 prosent av Solon og under én prosent i Atlantic, mens beholdningene er noe redusert og noe opp, respektivt, så langt i år.

Investoren var per årsskiftet også på eiersiden i biotekselskapet Vaccibody og i det nettbaserte quizselskapet Kahoot samt teknologiselskapet Impact Technologies.

Nær dobler egenkapitalen

Samlet hadde Dukat og Skøien et årsresultat på nær 90 millioner kroner i 2018 gjennom markedsbaserte investeringer, primært aksjer, men også noe gjeldsinvesteringer.

Det løfter selskapenes samlede egenkapital til omkring 209 millioner kroner, fra 120 millioner kroner foregående år.

Ettersom selskapenes hovedvirksomhet er kjøp og salg av verdipapirer, er resultatet fra salg av alle aksjeinvesteringer og andre finansielle instrumenter samt mottatte utbytter fra selskapene presentert som driftsinntekter, ifølge årsrapportene.

Investeringsselskapenes markedsbaserte aksjer var ved årsskiftet bokført til rundt 577 millioner kroner, mens ikke markedsbaserte aksjer var bokført til rundt 90 millioner kroner.

Selskapene hadde også ved årsskiftet en forpliktelse til tilbakekjøp av aksjer for rundt 137 millioner kroner tilknyttet shortposisjoner.

Voldberg selv ønsker ikke å kommentere fjorårets tall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.