Gjennom sine to investeringsselskaper Dukat og Skøien har forretningsmannen og den tidligere aksjetraderen Tore Aksel Voldberg tilbakelagt seg sterkt år på børs.

De ferske regnskapene viser at investoren tjente 310 millioner kroner i fjor. Det er over en tredobling fra året før da han tjente rundt 90 millioner kroner gjennom disse selskapene.

To av hans aller største investeringer i fjor, boligutvikleren Solon Eiendom og oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire, steg henholdsvis 12 og 89 prosent i fjor.

Ved årsskiftet var Voldberg også en av de største aksjonærene i kreftvaksineselskapet Vaccibody som i dag prises til 8,4 milliarder kroner.

Regnskapene viser at Voldberg ved årsskiftet også hadde plassert 141 millioner kroner i shortposisjoner. Det betyr at han låner aksjer, selger dem og håper på et kursfall, for så å kjøpe dem tilbake på et avtalt tidspunkt og levere dem tilbake, forhåpentlig med gevinst.

Tidspunktet for shortposisjonene kan tilsynelatende ha vært en genistrek. På sitt verste var hovedindeksen på Oslo Børs ned over 30 prosent i år. Det er ikke kjent hvilke aksjer investoren har shortet.

Voldberg ønsker ikke å kommentere shortposisjonene, eller resultatene for øvrig, oppgir han til DN.

«All in» i aksjer

Voldberg er opprinnelig odelssønn til en bondegård i Aremark en halvtime utenfor Halden i Østfold. Den nå Oslo-baserte finansmannen spiller som vanlig høyt med tilnærmet null penger i banken og en svært belånt aksjeportefølje.

Hans markedsbaserte aksjer utgjorde til sammen 1,2 milliarder kroner ved årsskiftet. Det er over en dobling fra året før. Gjelden har imidlertid også økt betraktelig. Ved utgangen av fjoråret hadde Voldberg en gjeld på til sammen 548 millioner kroner til meglerhus gjennom sine to selskaper.

Den samlede bokførte gjelden var på 729 millioner kroner ved årsskiftet, som utgjorde rundt 60 prosent av verdien på aksjeporteføljen.

I tillegg til sine aksjeinvesteringer eier Voldberg samtidig ærverdige Skøyen Hovedgård fra 1871. Eiendommen kjøpte han for 25 millioner kroner i 1997.

It-fest

Kronjuvelen i Voldbergs portefølje, Solon Eiendom som han startet med Simen Thorsen i 2006, har hatt et tøft år på børs. Aksjen har falt 24 prosent i år, vesentlig mer enn markedet for øvrig.

Foruten bolig, laks og kreftvaksine, har investoren også satset godt på quiz- og læringsselskapet Kahoot og it-selskapet Nordic Semiconductor. Begge aksjene har gått som en kule, henholdsvis opp over 40 og 70 prosent siden nyttår.

Selv om han stort sett er investert i de samme selskapene som ved årsskiftet, kjøper og selger Voldberg relativt hyppig, som gjør det vanskelig å regne på eventuell gevinst eller verditap så langt i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.