Tore Kjos (75) har de siste ukene kjempet for å redde sitt eget seismikkselskap, Read, fra konkurs. Fredag møtte han i Asker og Bærum tingrett for å forsvare seg mot flere konkursbegjæringer som ni tidligere ansatte har rettet mot selskapet.

Kjos er gjennom Read Group blant de største enkeltaksjonærene i flyselskapet Norwegian. Aksjene han indirekte eier i lillebror Bjørn Kjos' (72) flyselskap var ved inngangen til året verd nær 120 millioner kroner. Det er store penger sammenlignet med lønnskravene på totalt 1,2 millioner kroner som truer med å slå Read konkurs.

Aksjene Tore Kjos indirekte eier i lillebror Bjørn Kjos' (bilde) flyselskap var ved inngangen til året verd nær 120 millioner kroner.
Aksjene Tore Kjos indirekte eier i lillebror Bjørn Kjos' (bilde) flyselskap var ved inngangen til året verd nær 120 millioner kroner. (Foto: Gunnar lier)

Problemet for Tore Kjos har vært at de enorme Norwegian-verdiene er låst gjennom eierskapet i HBK Holding, som lillebroren Bjørn Kjos kontrollerer.

I tillegg til rettsfeider hjemme i Norge jakter Tore Kjos 50 millioner kroner som han mener er blitt stjålet fra Read i Mexico. Midt oppi dette har Tore Kjos den siste måneden vært nødt til å se på at verdien av hans Norwegian-aksjer har falt med nær 50 millioner kroner, til rundt 71 millioner.

– Det har virkelig vært fælt, sier Kjos om kursfallet.

Må hente penger i HBK

Umiddelbart etter rettsmøtet i Sandvika fredag dro Tore Kjos direkte til en ekstraordinær generalforsamling i HBK Holding.

– Der skal vi diskutere en emisjon, ja, sa Kjos til DN kort tid før retten ble satt.

Har du fått vite betingelsene?

– Ja, det har jeg, og på det møtet der kommer jeg til å tape mange millioner kroner. I den siste emisjonen tapte jeg 30–40 millioner. Det er mye penger i forhold til de 1,2 millionene vi sitter og diskuterer her, sier Kjos med referanse til summen som kan velte Read.

HBK Holding har forpliktet seg til å bidra med 300 millioner kroner i den kommende Norwegian-emisjonen. Planen er etter det DN kjenner til at HBK skal finansierer deler av dette beløpet ved å selge tegningsretter.

På grunn av sin eierandel på nær 25 prosent i Norwegian vil HBK motta over dobbelt så mange tegningsretter som det selskapet har tenkt å benytte. Dersom emisjonskursen settes lavere enn markedskursen kan disse tegningsrettene selges med gevinst.

Vil selge HBK-aksjer

De pengene HBK Holding ikke får inn på denne måten, må aksjonærene i selskapet dekke på annen måte. Nå som sist ser løsningen ut til å bli at HBK-eieren spytter inn penger i selskapet gjennom en emisjon.

Men Tore Kjos har hverken penger til å redde eget seismikkselskap, eller til å delta i en slik kapitalutvidelse.

– De pengene har jeg selvsagt ikke nå, og jeg taper masse dersom jeg blir vannet ut. Derfor er vi nødt til å selge HBK-aksjer for å sikre likvider, men det klarer vi ikke over natten, sier Kjos.

Han forteller at han har satt i gang flere meglerhus med å jakte en kjøper for HBK-aksjene.

– Skal dere selge alle aksjene?

– Nei, det er ikke planen. Vi vil selge en liten del for å få inn penger til å redde Read, og til å delta i HBK-emisjonen. Men det er klart; får vi en god pris, så selger vi alt, sier Kjos.

«I en like presset situasjon selv»

Dersom Tore Kjos lykkes med salget kan Bjørn Kjos og familien få en nye eier i sitt private holdingselskap.

– Det blir en ny eier de må forholde seg til, ja. Og jeg vet ikke helt hva de vil synes om det, sier Tore Kjos.

– Hvorfor har ikke de andre eierne i HBK vært villige til å kjøpe deg ut når de ser at du er i en såpass presset situasjon?

– Jeg tror de er i en like presset situasjon selv, sier Kjos.

DN kontaktet mandag Bjørn Kjos for en kommentar, men fikk ikke noe svar.

Sist Norwegian hentet penger – i mars i fjor, måtte det også gjennomføres en emisjon i HBK Holding for å finansiere deltagelsen i Norwegian-emisjonen. Tore Kjos mener han tapte mellom 30 og 40 millioner kroner på at kursen i denne kapitalutvidelsen i HBK ble satt lavt. I tillegg hadde han ikke penger til å delta i emisjonen og ble dermed vannet ut, med den konsekvens at hans eierandel i HBK falt fra 7,6 til 6,1 prosent.

Lånet gikk i vasken

Konkursbegjæringene mot Read as skulle egentlig behandles 24. januar, men i siste liten sikret Tore Kjos et lån som skulle være nok til å betale lønningene selskapet skyldte. Behandlingen ble derfor utsatt med to uker til 8. februar.

Men da behandlingen ble gjenopptatt sist fredag måtte Kjos fortelle at lånet hadde gått i vasken.

– Når du først pådrar deg noen konkurssaker så blir likviditetstilførselen stengt, sier Kjos.

Han mener at DNs artikler om problemene i Read-konsernet bidro til at lånet falt bort.

– Hvem er det som gir lån til noen som sitter i konkursforhandlinger. Det er umulig, det.

De ni tidligere Read-ansatte har begjært selskapet konkurs på grunn av at de ikke har mottatt ferielønn og lønn under permittering. Tore Kjos er sterkt uenig med kravene, og i retten skjelte han ut de ansatte for forsøket på å slå selskapet konkurs.

– Vi er ikke konkurs. Vi har 40 millioner kroner i egenkapital og har 50 millioner kroner utestående i Mexico. Da tar jeg ikke med verdien av teknologien, og all forskning og utvikling, sier Kjos.

Han la også vekt på de store Norwegian-verdiene Read-gruppen sitter på, og at selskapet har 140 millioner kroner i fremførbart underskudd. Mandag ettermiddag var rettens kjennelse i saken mot Read as foreløpig ikke kjent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den hyggelige nye jenta på teamet viser seg å være en skikkelig latsabb. Hva gjør du? Svaret får du i Mandagsmøtet!
– Karer, har dere kontroll? Petter Stordalen skal åpne Norges største hotell om kort tid. Rekker bygningsarbeiderne å bli ferdig til åpningsfesten?
02:06
Publisert: