Det norske oppkjøpsfondet Herkules Capital henter tidligere statssekretær Torkild Hebbert Haukaas ved Statsministerens kontor til ny partner.

Han har vært én av de unge stjernene i statsminister Erna Solbergs team de senere årene og begynner hos Herkules etter en karantenetid i april.

– Det har vært en spennende tid å jobbe for regjeringen. Men jeg har hele tiden vært klar på at jeg ville vende tilbake til næringslivet en dag, sier Haukaas.

Hos Herkules får han spesielt ansvar for å følge opp investeringer og jakten på selskaper innen olje, offshore og fornybar energi. Han vender dermed tilbake til det som var hans arbeidsgiver i åtte år frem til sommeren 2015.

Oppringt to ganger

For snart tre år siden var det statsminister Erna Solberg som selv tok kontakt med Haukaas og tilbød ham ansvar for politiske spørsmål innen næringsliv og økonomi.

– Det har vært spesielt krevende å jobbe med det største sjokket i oljemarkedet i moderne tid og omstillingen av norsk økonomi. Jeg er stolt over hvordan regjeringen har håndtert det. Arbeidsmengden har vært stor, sier han.

Etter stortingsvalget i fjor høst sa Haukaas selv opp jobben.

– Jeg forventer ikke det blir noe hvilehjem i den nye jobben heller, men har lengtet etter å jobbe tett med bedriftene der omstilling faktisk skjer. Oppkjøpsfondene har en viktig rolle her, sier han.

Etter kort tid i ledighet ble han kontaktet av administrerende partner Sverre Flåskjer i Herkules Capital.

– Torkild og jeg har kjent hverandre lenge. Han er en dyktig og etter hvert veldig erfaren person, og derfor et naturlig valg for oss i partnerskapet, sier han.

Dermed øker Herkules fra seks til syv partnere, og alle er menn.

Høyre hånd

Haukaas er fra Molde og gikk inn i kommunestyret i Molde som 18-åring. Han var en periode nestleder i Unge Høyre, samtidig som han studerte til siviløkonom på Norges Handelshøyskole i Bergen. Etter studiene jobbet han en kort periode i Schibsted og begynte for Sverre Flåskjer i Herkules fra 2007. Senere ble han investeringsdirektør.

Det første store prosjektet de jobbet med sammen var da snacksaktøren Estrella Maarud ble kjøpt tilbake på norske hender fra amerikanske Kraft Foods i 2008. Kjøpet var på rundt 400 millioner kroner, og Maarud ble priset til over én milliard kroner da det ble solgt videre fem år senere.

– Jeg lærte Torkild tidlig å kjenne som en veldig talentfull medarbeider. Da han gikk over til politikken, forsto jeg at han ville komme tilbake til næringslivet en dag, sier Flåskjer.

Herkules har hentet penger til fire fond siden 2004. Det tredje fondet i 2008 fikk seks milliarder kroner fra investorene, mens det ble hentet inn 2,5 milliarder kroner til fjerde fond fem år senere.

Haukaas mener uansett at Herkules har mest spennende muligheter blant aktørene i Norge.

– Herkules er aldri bedre enn sine siste investeringer, men jeg er overbevist om at selskapet har det beste teamet til å finne muligheter fremover, sier han.(Vilkår)

Stein Erik Hagen vil plante kunstig, lysende tre midt i Oslo
Kunstinstallasjonen er mer enn tre etasjer høy og har tusenvis av programmerbare LED-lys.
02:05
Publisert: