– Det har vært noen utfordrende snu-år siden 2017, sier daglig leder Torstein Myklebostad i Rottefella.
Bindingsprodusenten endte ifølge selskapets årsrapport fjoråret med et resultat før skatt på 8,8 millioner kroner, mot 1,2 millioner året før.
Selskapet endte med en omsetning på 126,4 millioner kroner mot 123,5 millioner året før. Samtidig reduserte selskapet kostnadene med 4,8 millioner.
– Overordnet sett er vi ganske tilfreds med 2019. Bransjen som helhet har hatt et vanskelig år, men hvis du tenker på utfordringene i løpet av vinteren med overfylte lagre og en generell negativ omtale av sportsbransjen, tenker jeg at vi burde være fornøyd.
Rottefella mistet avtaler for rundt 48 millioner kroner da skiprodusentene Fischer og Rossignol bestemte seg for å lage sine egne bindinger i 2016. Det førte til katastrofe for selskapets resultater, som gikk fra et resultat før skatt i 2013 på over 41 millioner kroner til et underskudd på ti millioner i 2017.
I årene etter har derimot selskapet hentet seg gradvis inn igjen, og i fjor leverte Rottefella altså et resultat før skatt på 8,8 millioner kroner.
Nå ser det imidlertid nok en gang mørkt ut for skibindingsprodusenten.
– 2020 er i hvert fall ikke et år man vil glemme med det første. Det første kvartalet ble preget av en ganske svak vinter og fortsettende utfordringer i bransjen generelt. Så kom andre kvartal med korona. For vår del eksporterer vi mye til markedene i blant annet Russland og Nord-Amerika, og det er klart at koronaen var noe vi merket godt til.
Myklebostad trekker frem at Russland er et spesielt stort marked for Rottefella, og at årets vinter der ble den dårligste på 30 år.
– Så kom koronaen på toppen av det hele, da.
Gass med håndbrekk
Koronaviruset skal ifølge selskapets årsrapport føre til en vesentlig nedgang i ordreinngangen for neste vintersesong, og selskapet må dermed belage seg på midlertidige permitteringer av ansatte, lønnsreduksjoner og andre kostnadsbesparelser på kort og lang sikt.
– Som hos de aller fleste andre er det slik at man må lage seg et «worst case»-scenario. Det er vanskelig å kunne vite hva som vil skje frem i tid, spesielt i sportsbransjen, og da er det viktig å ta beslutninger. Vi er blitt nødt til å permittere, men vi venter ingen oppsigelser, sier Myklebostad.
– Samtidig er målsetningen å følge planen og lansere de produktene vi ønsker å lansere i 2020. Vi har holdt aktivitetsnivået oppe, noe som blir litt som å gasse mens man holder i håndbrekket, men det er viktig å ikke glemme det langsiktige.
Han påpeker at det viktigste er at bransjen er tilbake, og at selskapet har en forsiktig optimisme for vinteren.
– De første månedene har det handlet om å få kontroll, nå handler det om å følge langtidsstrategien.
Oppe i det hele begynte selskapet sin prosess med å flytte ut av sine lokaler på Hurum til Lier i midten av mai, noe som også påvirker regnskapet.
– Vi er nå ferdig flyttet, alt gikk som på skinner. Dette er en prosess som begynte i midten av mai der vi har flyttet alt av maskiner og utstyr, og nå vi er 100 prosent klare med ny butikk, sier Myklebostad.
Støtte redder ikke skuta
Ifølge Skatteetaten skal selskapet ha mottatt støtte på oppimot en halv million kroner for tapt omsetning i april og mai i år. Selskapet skal ha endt opp med en omsetning på 2,3 millioner kroner i april mot 5,8 millioner i samme periode året før, og i mai endte selskapet med en omsetning på 2,4 millioner kroner mot 9,9 millioner i samme periode i fjor.
– Alt hjelper. Det er klart vi har opplevd en vesentlig omsetningsnedgang i andre kvartal, men overordnet sett hjelper støtten. Det redder ikke skuta, men det hjelper, og man må ta med seg det man kan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.