Trafigura skal ha vært i forhandlinger med det store private equity-fondet Blackstone om en finansiering på mellom to og tre milliarder dollar, eller mellom 18 og 27 milliarder kroner. Men disse forhandlingene har ikke gitt resultater. Det melder både avisen Financial Times og nyhetsbyrået Bloomberg.
Multinasjonale Trafigura er blant verdens ledende råvaretradere, blant annet på metaller og olje, og har hovedkontor i Singapore. Bare nederlandske Vitol og sveitsiske Glencore er større.
Råvareprisene stiger
Den voldsomme prisøkningen på råvarer i kjølvannet av krigen i Ukraina, fører til at Trafiguras behov for finansiering har økt. Tradisjonelt henter Trafigura finansiering og garantier fra banker og banksyndikater, men selskapet har de siste ukene sett seg nødt til å lete etter ytterligere finansiering.
Selskapet har nå rettet oppmerksomheten mot private equity, som sitter på rikelig med kapital.
Bloomberg skriver at Trafigura også skal ha vært i kontakt med store aktører, som Apollo Global Management, Blackrock og KKR & Co. Samtalene skal ha vært åpne, alt fra spesifikke prosjekter til bredere finansiering.
Så langt har ikke samtalene og forhandlingene gitt resultater i klingende mynt, og Trafigura nøyer seg med en generell uttalelse om de mange ryktene:
«Som del av vår langsiktige strategi for å diversifisere vår finansiering har vi bygget opp relasjoner med alternative tilbydere av kapital».
Trafigura påpeker at dette er noe selskapet gjør fra tid til annen, når det oppstår forretningsmuligheter.
Må dekke prisstigning
Råvaretradere som Trafigura er typisk avhengig av bankkreditter og bankgarantier for å finansiere en skipslast, være seg olje, stål eller ris. Når prisene går opp og verdien på denne lasten øker, øker også behovet for finansiering. Megleren må dessuten stille med et kontantbeløp, en «margin call», som skal dekke differansen mellom den opprinnelige finansieringen og kostnaden på å prissikre lasten mot langsiktige kontrakter eller lagring, når verdien av denne lasten øker.
Trafigura må inn med milliarder av dollar for å dekke «margin call» nå som for eksempel oljeprisen har steget til over 100 dollar fatet, for ikke å snakke om nikkelprisen, som i løpet av bare et døgn steg med 250 prosent. Oljelasten på en supertanker, eller lasten på et fullt lng-skip, er med dagens priser verdt rundt 200 millioner dollar. Hvis man forutsetter at prisen har doblet seg, må altså Trafigura inn med 100 millioner dollar, eller bortimot én milliard kroner, i «margin call» bare for én oljelast.
Denne måneden har Trafigura lyktes med å øke sine kredittlinjer med rundt syv milliarder dollar fra sine eksisterende långivere, men trenger altså mer for å navigere gjennom «markedsforhold uten sidestykke og med ekstreme svingninger», som selskapet selv skriver.
Ved utgangen av selskapets avvikende regnskapsår i september i fjor, hadde Trafigura en bruttogjeld før skatt på 45 milliarder dollar og kredittlinjer på 66 milliarder dollar hos 140 banker verden over, ifølge FT.
Trafigura holder gjerne en meget lav profil. Men selskapet har siden dannelsen i 1993 vært involvert i en rekke korrupsjons- og miljøskandaler. Det var blant annet et datterselskap av Trafigura som var skyldig i Vest Tank-ulykken i Sløvåg i Sogn og Fjordane i 2007, som førte til store giftige utslipp. Andre store skandaler er korrupsjon i forbindelse med Olje for matprogrammet i Irak, og et giftutslipp på Elfenbenskysten som drepte 15, og førte til at over 100.000 mennesker ble syke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.