Mens krigen herjer i Ukraina og kaoset råder i råvaremarkedene, opplever mange selskaper i olje- og gassindustrien en renessanse. Blant disse er Transocean, ett av verdens største bore- og riggselskap med en total flåte på 37 enheter.

Siden krigsutbruddet er oljeprisen opp nær 30 prosent og fatprisen for nordsjøoljen ligger nå over 126 dollar fatet.

Opp 42 prosent

Frederik Wilhelm Mohn er styreleder og eier av investeringsselskapet Perestroika, som er største eier i Transocean. Mohn er også styremedlem i riggselskapet. Ifølge Bloomberg eier Mohn og Perestroika 80,64 millioner aksjer i Transocean.

Mandag steg det amerikanske riggselskapet nær 17 prosent på børsen i USA. Det gjorde at Mohns aksjepost økte med over en halv milliard kroner i verdi på én børsdag. Mohns aksjepost i Transocean er nå verdt nær 3,6 milliarder kroner etter oppgangen.

Siden Russland angrep Ukraina i februar er Tranocean-kursen opp over 42 prosent. Mohn satt også med andeler i Transocean-lån som kan byttes i aksjer til en kostpris på 2,74 milliarder kroner ved inngangen til fjoråret.

Flere års mareritt

Investeringen i Transocean har tidligere vært en gigantisk hodepine for Mohn og påført ham og selskapet hans milliardtap. I 2020 måtte Mohn skrive ned Transocean-investeringen med over tre milliarder kroner.

Riggindustrien hadde knapt rukket å komme seg etter krisen som ble utløst av oljepriskollapsen i 2014–2015, da koronapandemien rammet i fjor. Mange av Transoceans konkurrenter, inkludert milliardær John Fredriksens Seadrill, måtte søke konkursbeskyttelse for å restrukturere gjelden sin. Transocean har ikke hatt behov for det, men har også måttet ta grep for å bedre gjeldssituasjonen, og aksjen falt nærmere 70 prosent gjennom 2020.

I Perestroikas årsberetning beskrives bransjens tunge situasjon i 2020, med sviktende oljepris kombinert med nedetid og avbrutte kontrakter etter at koronapandemien satte sitt preg på verdensøkonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.