Fjorårsregnskapet til familieselskapet Folke Hermansen as viser at arvingene til Stavanger-rederen sitter igjen med 868 millioner kroner etter nedsalget i Norled.

Selskapet hadde i fjor finansinntekter på over én milliard kroner, og det meste av dette tilskrives nettopp Nordled-salget.

Enken etter Folke Hermansen, Yuhong Hermansen (51), er i dag største aksjonær i familieselskapet med rundt 60 prosent av aksjene, mens Folke Hermansens fire barn fra tidligere forhold eier resten.

Hun er en av Norges rikeste kvinner med en ligningsformue på 876 millioner kroner i 2018.

Prisen familieselskapet fikk for Norled har vært konfidensiell. Selv om familieselskapet bokførte inntekter på 868 millioner kroner er det uklart hva som var den reelle salgssummen.

Transportkonsernet ble solgt til det nordiske infrastrukturfondet Capman Infra og det kanadiske selskapet CBRE Caledon Capital Management.

Til gigant til lands og vanns

Folke Hermansen var i mange år toppsjef i Det Stavangerske Dampskibsselskap (DSD) med røtter tilbake til 1855 der han sikret seg full kontroll. Etter en større konsolidering med blant annet Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD), ble driften videreført under Norled-paraplyen som har en flåte på 80 fartøyer i drift fra Oslofjorden til Troms og på 1000 ansatte.

I tillegg til å samle ett av landets største hurtigbåt- og fergerederier, bygget Stavangerske og Folke Hermansen også opp ett av landets største busselskaper gjennom datterselskapet Tide.

Etter Norled-salget beholdt Det Stavangerske Dampskibsselskap fortsatt kontrollen over de tre andre transportselskapene Tide, DSD Shipping og DSD Cargo.

Det vanskelige valget

I et intervju med DN fortalte Yuhong Hermansen, som kom til Norge i 1995, hvordan hun opplevde salget.

– Eieransvaret kan du ikke delegere. Mange viktige spørsmål kommer tilbake til deg. Du kommer ikke unna, for eksempel eierskapsspørsmål som salget av Norled nå. For å kunne ta gode beslutninger, må jeg involvere meg mer, fortalte hun.

Den norske innenriksflåten er i ferd med å bli elektrifisert, noe som krever gigantinvesteringer.

– Hver gang vi leverer inn anbud, spesielt i de siste 12–18 månedene, har vi sett at det kreves store investeringer hver eneste gang. Det er etterslep på investeringer i bransjen, og det kommer inn veldig mange nye krav, sa Hermansen.

Hun mener det er naturlig at mer kapitalsterke eiere tar over den tradisjonsrike fergedriften.

– Personlig er jeg veldig glad i selskapet og i menneskene i Norled, men jeg evner selv å skille hva jeg føler for selskapet, og hva som er det beste for selskapet videre, uttalte hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.