– Vi er skuffet over at vi må vente helt frem til 15. juni, og det er heller ingen garanti sånn jeg tolker dette. Jeg er helt ærlig litt overrasket over at puber og fornøyelsesparker får åpne før treningssentrene. Når vi vet hvor viktig treningssentrene er for folkehelsen, så er det skuffende, sier sjef for Sats i Norge Wenche Evertsen.

Torsdag la regjeringen frem planene for ytterligere åpning av Norge i tiden fremover. Der ble det også klart at regjeringen har en intensjon om å åpne treningssentre, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet frem til forsvarlige smitteverntiltak.

Dette er ikke godt nok, mener Evertsen i Sats, og arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Har utarbeidet smittevernsstandard

Siden 12. mars, dagen regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid, har treningssentre over hele landet måttet holde stengt. Nå som Norge sakte, men sikkert åpnes igjen, står imidlertid treningssentre sist i køen for åpning. Dette frustrerer Evertsen.

– For Sats sin del så skal vi klare oss. Vi er et stort og solid selskap. Men for resten av bransjen, og for veldig mange, så er det kritisk og vi forutsetter at kompensasjonsordningen fortsetter i første omgang ut juni. Det å skulle vente enda en måned kan bli svært krevende. 15. juni er starten på lavsesongen. Da er det lavere aktivitet og lavere medlemstilvekst.

Treningssentre er pekt ut som et av stedene med høyest sannsynlighet for smittespredning. Samtidig har bransjen, med Virke i spissen, utarbeidet en felles smittevernveileder for å sørge for forsvarlig åpning.

Bransjestandarden er delvis basert på erfaringer fra Finland og Sverige, der treningssentrene er åpne.

– Det er omfattende. Det er klart at vi har mye utstyr som man tar på, og det er derfor bransjestandarden er veldig detaljert. Forslaget går for eksempel ut på å stenge annenhver tredemølle, flytte på utstyr for å skape avstand, og skjerpede renholdsrutiner, og så videre. Det er veldig krevende, men det må det være for at vi skal drive på en trygg og forsvarlig måte, sier Evertsen.

Reagerer på forskjellsbehandling

Administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen mener den sene åpningen går utover bransjen, som han mener er viktig for folkehelsen.

Samtidig reagerer han på det han mener er forskjellsbehandling, ettersom det åpnes for barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball, i noe større grad fra 11. mai.

– Treningsbransjen er et viktig bidrag til folkehelsen. 1,2 millioner nordmenn er medlem ved et treningssenter, og for dem er det viktig at bransjen er åpen. Vi reagerer derfor sterkt på forskjellsbehandlingen med idretten hvor det åpnes for kontaktsport, trening i idrettshaller og svømming, sier han i en pressemelding.

Ifølge tall fra Virke kommer 120 treningssentre til å gå konkurs i løpet av de neste fire ukene, samtidig som 20.000 ansatte i bransjen er permittert. I mars måned ble 60.000 medlemskap i treningssentre avsluttet.

Tallene er fra Virkes medlemsundersøkelse.

– Skal åpne Norge over tid

Helse- og omsorgsdepartementet har blitt forelagt kritikken fra Virke og Sat, og helseminister Bent Høie mener vurderingen baserer seg på smittevernfaglige råd.

– Vi skal åpne Norge over tid og kontrollert. Det betyr at alt ikke kan åpne samtidig. Når vi har valgt ha intensjon om at treningssentrene først kan åpne i siste runde er det fordi de smittevernfaglige rådene nå fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet tilsier at det er betydelig risiko for smittespredning på treningssentrene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.