Milliardæren Trond Mohn (74) har de siste årene blitt kjent for å spre penger på gode formål. Han har gitt millioner til blant annet NTNU og Festspillene i Bergen. Familiens formue kommer fra rør- og pumpeprodusenten Frank Mohn as, som ble solgt for 13 milliarder kroner i 2014. Nå følger søsteren Marit Mohn Westlake (70) etter. 

Gjennom investeringsselskapet Marstia Invest as ga hun i fjor 108 millioner kroner i gaver, mot 20 millioner kroner i fjor. Det betyr at selskapet ga bort mesteparten av fjorårets overskudd på 136 millioner kroner. 

Årsrapporten sier ingenting om hvem som har mottatt gavene. Derimot finnes referanser til stiftelsen Mohn Westlake Foundation på en rekke britiske nettsteder. Stiftelsen skal være eid av Marit Mohn Westlake og Trond Mohn.

Støtter eliteinstitusjon

De siste årene har stiftelsen støttet opp om prosjekter knyttet til opera, teater og utdannelse. Støtte fra stiftelsen er blant annet erkjent av en rekke prosjekter ved Royal Opera House i London.

Nylig donerte stiftelsen to millioner britiske pund, eller 21,6 millioner kroner etter dagens kurs, til eliteinstitusjonen Imperial College i London. I en artikkel på nettsiden til skolen skryter sjef for gaver Heather Williamson av generøsiteten til Marit Mohn Westlake og hennes familie.

Norges nest rikeste

Til tross for store gaver har Westlake og sønnen nok å leve av. Med en formue på seks milliarder kroner er Mohn Westlake rangert som Norges nest rikeste kvinner av bladet Kapital, kun slått av skipsarving Helene Else Sundt. Formuen er først og fremst plassert gjennom selskapet hun eier med sønnen.

Sammen med ektemannen og sønnen bor hun i London, etter å ha utvandret fra Norge i 1976. I fjor tok de et utbytte på 60 millioner kroner, ned fra 150 millioner kroner året før.

Marstia Invest as har en egenkapital på 5,4 milliarder kroner. Over halvparten av dette stammer fra salg av sine aksjer i familieselskapet Wimoh as til broren Trond Mohn i 2015. I fjor ble resultatet kraftig redusert, og resultat etter skatt endte på 137 millioner kroner.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Marit Mohn Westlake.(Vilkår)