Investor Trond Mohns heleide investeringskonsern Meteva økte resultatet kraftig i fjor.
Konsernet fikk et resultat før skatt på 543 millioner kroner for 2020, som er en økning på drøyt 295 millioner kroner fra året før.
Bergenseren er kjent for å dele på overskuddet fra virksomheten, og har lenge støttet blant annet norske forskningsinstitusjoner. I fjor ble 358 millioner kroner av overskuddet er overført til gaver, fremgår det av årsrapporten.
Tidligere har Bergens rikeste mann gitt store bidrag til fotballaget Brann. Ifølge en beregning BT gjorde i 2019 ga Mohn omtrent 130 millioner til laget siden seriegullet i 2007. Nå har imidlertid gavene stoppet opp. Det siste bidraget kom i 2018, som muliggjorde at Bergenslaget kunne hente Daouda Bamba for rundt ni millioner kroner.
DN har ikke lyktes i å komme i kontakt med Trond Mohn tirsdag.
Milliongevinst i biotek
Mohn er storaksjonær i bioteknologiselskapet BerGenBio, som er notert på Oslo Børs. Aksjen gjorde et kraftig byks i fjor vår etter nyheter om at en av deres medisiner skulle utprøves i en britisk studie. Aksjen steg til sammen 30 prosent gjennom året, noe som bidro til det gode resultatet for milliardæren.
Selskapet driver hovedsakelig med utvikling av medisiner og teknologi til bruk i kreftbehandling.
Mohn har i overkant av 23 millioner aksjer i BerGenBio. Disse aksjene har i dag en markedsverdi på rundt 554 millioner kroner.
Ettersom Meteva er et investeringsselskap er ikke omsetningen, altså driftsinntektene, spesielt relevante. Mesteparten av de totale inntektene plasseres under finansinntekter, som var på 638 millioner i fjor.
Det er ikke bare i bioteknologi Bergens-milliardæren er investert. Mohn sitter også på aksjer i Sparebanken Vest, som steg omtrent 20 prosent i løpet av fjoråret.
De siste årene har investoren også satset på treningskjeden Stamina, som skal forsøke å ta opp kampen mot treningskjedegigant og bransjeleder Sats.
– Jeg lever godt med Arctic
Mohn er også storeier i meglerhuset Arctic Securities. Tidligere i år fikk selskapet knallhard kritikk fra Finanstilsynet, da det ble kjent at analysesjef Morten Nystrøm handlet aksjer kort tid før han og meglerhuset sendte ut positive analyser om de samme aksjene.
– Arctic har svart godt for seg. Noe er man enig i. Noe er man uenig i. Jeg lever godt med Arctic. Det er et flott selskap. Høy integritet. Så her er det bare å se fremover, uttalte Mohn til DN i forbindelse med Finanstilsynets rapport.
Under siste note i årsrapporten fremgår det at konsernet har skilt ut deler av virksomheten til syv nye selskaper, nemlig Meteva IV, – V, -VI, -VII, -VIII, -IX, og -X.
Utskillingen, eller fisjonen som det heter, medførte en aksjekapitalnedsettelse på 46.000 kroner. Det betyr at rundt tre prosent av eiendelene er skilt ut i de mindre selskapene. Det vites foreløpig ikke hvorfor fisjonen gjennomføres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.