Marit Mohn har de siste årene gitt en rekke donasjoner til gode formål. Det samme har storebror Trond Mohn. Blant annet har hun gitt gaver til NTNU og Festspillene i Bergen.

I april i år hadde hun samlet gitt 233 millioner kroner i gaver på tre år. Pengene stammer fra salget av familieselskapet for tre år siden.

Nå gir Mohn i tillegg 25 millioner pund, tilsvarende 267 millioner kroner, til bygging av et helsesenter knyttet til universitetet Imperial College London.

Helsesenteret skal døpes Mohn Centre, og skal ha som formål å følge barn fra fødsel til voksen alder ved å undersøke dem gjennom livet for å finne ut hvordan barnesykdommer henger sammen med andre plager i voksen alder.

Offentlig helseprosjekt

Mohn-senteret for barnehelse blir en del av Imperial College Londons medisinfakultets omfattende prosjekt kalt School of Public Health, i bydelen White City i Storbritannias hovedstad. Prosjektet skal støtte det offentlige helsevesenet i landet ved utdannelse og forskning. Bidraget kommer som en del av pengeinnsamlingen institusjonen har satt i gang med formål å hente inn totalt 100 millioner pund.

Grafisk fremstilling av fasilitetene som utbygges for Imperial College Londons school of public health-hub. Totalt samler Universitetet 100 millioner pund for prosjektet.
Grafisk fremstilling av fasilitetene som utbygges for Imperial College Londons school of public health-hub. Totalt samler Universitetet 100 millioner pund for prosjektet. (Foto: Illustrasjon: Thomas Angus Studyshots)

Mohn-senteret kommer til å inkludere lokale myndigheter, skolevesen, og frivillige organisasjoner i arbeidet sitt.

Marit Mohn, som selv er tidligere elev ved Imperial College med en mastergrad som kjemiingeniør, er glad for å kunne bidra til å hjelpe lokalsamfunnet og forskning på barnesykdommer med sitt bidrag gjennom stiftelsen The Mohn Westlake Foundation.

– Imperiales akademiske overlegenhet og ambisjon for White City er inspirerende og jeg er tilfreds med å være en del av prosjektet. Det nye senteret vil være rotfestet i lokalsamfunnet, og gjøre oppdagelser og forbedre barnesykdomsfeltet. Vi hadde muligheten til å endre livene til unge på en måte som vil bli lagt merke til i generasjoner fremover, sa Mohn i forbindelse med gaven til Imperial College til universitetet.

Mohn har også bidratt med penger til skolen tidligere, som da hun ga 21,6 millioner kroner gjennom stiftelsen sin i fjor. Imperial College er ikke den eneste som satte pris på gaven fra Mohn. Også borgermester Sadiq Kahn i London verdsatte støtten.

– Denne sjenerøse gaven vil gjøre det mulig å etablere et nytt senter for barnehelse og velvære og er et tegn på at London er åpen for grensesprengende forskning, talent og utdannelse, sa han.

DN har ikke kommet i kontakt med Marit Mohn.

En av Norges rikeste kvinner

I tillegg til å gi til veldedighet, klarer Mohn seg greit selv sammen med sønnen Stian Westlake. Selskapet Marstia Invest, der Mohn eier 51 prosent og sønnen resten, fikk et ordinært resultat etter skatt på 286 millioner kroner i fjor. Selskapet utbetalte et utbytte på 120 millioner kroner og 105 millioner kroner ble gitt bort i gaver.

Inkludert med den siste donasjonen har Marit Mohn gitt bort til sammen en halv milliard kroner til sammen den siste treårsperioden. Investeringsselskapet Marstia Invest hadde ved inngangen av året en egenkapital på 5,9 milliarder kroner, en økning på 200 millioner kroner fra inngangen til fjoråret.(Vilkår)

Konsernsjefer om NHO-forslaget: – Viktig debatt!
Konsernsjefene i Orkla og Tine, Peter A. Ruzicka og Hanne Refsholt, kommenterer NHO-utspillet om å fjerne selskapsskatten under et arrangement på Norway Cup.
01:24
Publisert: