–Vi går alle millimetersteg sammen.

Administrerende direktør Leiv Askvig i Sundt as forklarer hvordan én av Norges største formuer styres sammen med arvingene etter tidligere skipsreder Petter C. G. Sundt, Helene (35) og Christian (37) Sundt.

Eierne er ikke å se i det fasjonable kontormiljøet på Dronningen innerst på Bygdøy i Oslo.

– Det har stor verdi for Helene og Christian å stå i kinokøen uten å bli gjenkjent. Nesten daglig er én av dem innom kontoret, og de vet hvordan vi tenker og handler. De er veldig aktive, men lite synlige for omverdenen, sier Askvig.

Milliardbyks

Ifjor vokste Sundt-formuens verdijusterte egenkapital fra seks til 7,7 milliarder kroner. De siste 11 årene har verdiene steget med 13 prosent årlig i snitt.

  • Størstedelen av formuen er halvparten av aksjene i det svenske eiendomsselskapet Pandox. Det eier 104 hoteller i Nord-Europa og lever av leieinntektene.
  • Aksjeporteføljen har passert én milliard kroner, og verdiøkningen var på 21 prosent ifjor.

Til sammenligning steg hovedindeksen på Oslo Børs med fem prosent ifjor.

Venter en avkjøling

Leiv Askvig og investeringsdirektør Jakob Iqbal har valgt et knippe investeringer utenfor hotellmarkedet, og forsøker å være tidlig ute. Ifjor var det heldig for Sundt-familien at de hadde solgt seg nesten ut av oljeservicesektoren i tide.

Oslo Børs har hatt en positiv utvikling tross oljeprisfallet, og eksportbedriftene tjener på en svak krone. Lavere renter holder kjøpefesten i gang.

Askvig frykter at utviklingen blir mindre positiv heretter.

– Kronen har svekket seg mye mot dollar og litt mot euro siste året. Renten skal antageligvis heller ikke falle så mye, og oljeprisen ser ut til å ha stabilisert seg på et lavere nivå. Det betyr at de positive effektene for bedriftene vil bli færre. Før eller siden vil det kunne ramme økonomien, sier Askvig.

DNs konjunkturbarometer i april viste at bedriftsledere er på det mest pessimistiske siden finanskrisen for seks år siden.

– Det er mer sannsynlig at arbeidsledigheten stiger, enn at den er uendret eller faller, og det vil påvirke konsumet. Det blir mer krevende å finne billige aksjer fremover, sier Askvig.

Smell i Opera

Usikkerheten påvirker investeringene til Sundt-familien. De har en konsentrert portefølje på 10–15 aksjer, men forsøker å unngå konsumaksjer.

– Markedet er langt inne i en oppgangsperiode, og vi ønsker ikke å øke risikoen i porteføljen, sier Jakob Iqbal.

Ett unntak var børsnoteringen av varehuskjeden XXL ifjor, som gjør det godt hos vanlige husholdninger. Ellers skyldtes gevinsten ifjor hovedsakelig en god utvikling i Opera Software, Norsk Hydro, industriselskapet Borregaard og fiskeselskapet Bakkafrost.

Sundt har vært blant de største eierne i it-selskapet Opera Software de siste årene. Aksjen er ned vel 26 prosent i år grunnet svake regnskapstall og forventninger til utviklingen i 2015. Hovedindeksen er opp vel 13 prosent i år, mens Sundt-porteføljen er svakere.

– Vi vil fortsette å eie Opera, og tror selskapet vil slå tilbake. Foruten den aksjen, ligger vi godt foran utviklingen i aksjemarkedet hittil i år, sier Iqbal.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.