Debatten pågår for fullt om Oljefondet bør være i eller utenfor Norges Bank. Torsdag denne uken kom hovedstyret i Norges Bank med sitt svar: De mener fondet vil få det bra både i og utenfor banken.

Tidligere finansråd og sentralbanksjef Svein Gjedrem foreslo i sommer å flytte fondet ut av banken og inn i et eget særlovsselskap underlagt Finansdepartementet.

Gjedrem uttalte til DN at han frykter at pengene på sikt kan forsvinne til gode, politiske formål hvis fondet organiseres i et selskap utenfor banken.

Den frykten deler ikke Oljefond-sjefen.

– Jeg tror fondet kommer til å vare i mange, mange tiår, uavhengig av organisasjonsmodell, sier sjefen i Oljefondet, Ynge Slyngstad.

– Forvaltet på en god måte

Norges Banks 2. visesentralbanksjef Egil Matsen holdt fredag foredrag om erfaringene med Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet.

Matsen er ansvarlig for å følge opp forvaltningen av Oljefondet, som utføres av Norges Bank Investment Management (NBIM).

– Fordelen med å ha det i Norges Bank, er at vi vet at det er en institusjon og organisasjon som har levert gode resultater de første drøye tyve årene. Jeg deler utvalgets bekymring for at en diskusjon om organisering og styring kan virvle opp spørsmål som gjør at det blir tvil om hovedformålet med forvaltningen, sier Matsen.

DN skrev forrige uke at det har vært uenighet mellom Slyngstad og sentralbanksjef Øystein Olsen om fondets fremtid. Slyngstad vil ha fondet ut i et eget selskap, mens Olsen står fast på at banken har vært et «godt hjem for fondet.»

Etter å ha presentert kvartalstallene for Oljefondet fredag formiddag, ønsket ikke Slyngstad å svare på DNs første spørsmål om hvilke fordeler og ulemper det er ved å flytte fondet ut av Norges Bank. I stedet viste han til kollegene Matsen og Olsen.

– Hva tenker du som Oljefondsjef om dette?

– Vil du bruke spørsmål nummer to på det? Jeg har ikke noe å tilføye til det som er blitt sagt og skrevet om dette, svarer Slyngstad.

– Ok, så du …

– Det er spørsmål nummer tre, sier Slyngstad og ber presseansvarlig Marthe Skaar om å notere.

Det er normalt en maksgrense på tre spørsmål til Slyngstad etter kvartalspresentasjoner, men som oftest gjøres det unntak.

– Så du synes ikke det er problematisk å ha fondet i Norges Bank?

– Vi har forvaltet dette fondet på en god måte innenfor banken i to tiår. Og jeg er overbevist om at vi kan fortsette å forvalte fondet på en god måte, både i banken og utenfor banken, svarer Slyngstad, og avslutter intervjuet.

Advarer om nedtur

Resultatene Slyngstad presenterte fredag viste at Oljefondet fikk en avkastning på 3,2 prosent i tredje kvartal, tilsvarende 192 milliarder kroner.

Det er sjette kvartalet på rad med positiv avkastning.

Men Slyngstad advarer mot å tro at oppturen varer evig.

– Vi må ikke forvente at vi vil se denne typen avkastning fremover. Vi må også være forberedt på at avkastningen blir negativ, sa Slyngstad under sin presentasjon.

Oljefondets aksje- og renteportefølje slo referanseindeksen – handlelisten med aksjer og obligasjoner som fondet måles mot – med 0,1 prosentpoeng.

Aksjeporteføljen fikk en avkastning på 4,3 prosent, 0,01 prosentpoeng bedre enn indeksen.

Obligasjonsporteføljen fikk en avkastning på 0,85 prosent, 0,05 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen, mens eiendomsporteføljen fikk en avkastning på 2,7 prosent i kvartalet.(Vilkår)

Her er de fem vanligste engelskfeilene nordmenn gjør
Chris Unwin er Stortingets engelsklærer. Her gir han fem tips til nordmenn som vil bli bedre i engelsk.
01:57
Publisert: