Hydros fulle nedstengning av aluminaraffineriet Alunorte i Pará, Brasil, kom som et sjokk på aksjonærer og metallhandlere onsdag. Nå viser det seg at også Hydro ble overrasket.

Så sent som i begynnelsen av september uttalte nemlig selskapet at raffineriet på halv maskin kunne drive langt inn i 2019, og at aluminalagrene ville rekke ut dette året. I stedet blir anlegget nå brått stengt ned, midt i valgkampinnspurten i Brasil.

Hydro varsler at dets norske fabrikker vil gå tom for alumina om fire uker.

– Jeg tror alle var veldig overrasket over dette. Etter avtalen med brasilianske myndigheter som ble signert i forrige måned gikk man og ventet på melding om at full produksjon ville bli gjenopptatt, sier analytiker Truls Kolsrud Engene i SEB.

– Hydro har tidligere signalisert at det var nok kapasitet i deponiet til å drive anlegget godt ut i 2019, så at det plutselig var fullt var overraskende, sier Engene.

Levetiden krympet plutselig

Hydro har brukt eksterne geologer til å vurdere levetiden til det gamle rødslamdeponiet (DRS1).

– DRS1 er i ferd med å nå forventet levetid, og skal etter planen lukkes og rehabiliteres. Planen var å skifte gradvis over i løpet av 2018 og inn i 2019, sa Molland til DN i midten av mars.

Men med halvert produksjon ved Alunorte-anlegget og andre tiltak signaliserte Hydro at det ville være mulig å forlenge levetiden til DRS1 betydelig.

«Ingen eksakt vitenskap»

Det ligger nå an til at det gamle deponiet stenges tidligere enn den opprinnelige planen, som var basert på full produksjon, til tross for at fabrikken har gått på halv maskin i syv måneder.

– Vurderingen av levetiden er ingen eksakt vitenskap. Det er ikke som et badekar som du kan se at snart renner over. Det er en rekke faktorer som skal vurderes og det er viktig at det er tilstrekkelige sikkerhetsmarginer, sier Molland.

Avfallet fra aluminaproduksjonen kalles rødslam og gjennomgår en tørkeprosess før det føres til deponiene. I forbindelse med at Hydro i mars fikk forbud mot å bruke det nye og kostbare nabodeponiet (DRS2), mistet de også tillatelsen til å bruke den nyeste tørketeknologien kalt pressfilter. Derfor har selskapet kun hatt anledning til å bruke det gamle trommelfilteret.

– Det gamle filteret er mindre effektivt og fjerner mindre fuktighet. Restavfallet blir dermed løsere og mindre stabilt enn det pressfilteret vil kunne gjøre, forklarer Molland.

Ikke påvirket av valget

Sent i forrige uke var resultatene fra en ny analyse av det gamle deponiet klare, og geologene advarte da om at deponiet har nådd full kapasitet, og bør stenges ned.

Hydros fulle nedstengning av aluminaraffineriet Alunorte i Pará, Brasil, kom som et sjokk på aksjonærer og metallhandlere.
Hydros fulle nedstengning av aluminaraffineriet Alunorte i Pará, Brasil, kom som et sjokk på aksjonærer og metallhandlere. (Foto: Adrian Øhrn Johansen)

– Vi hadde så egne eksperter som vurderte saken, før det raskt ble tatt en beslutning om at nedstengning var det eneste riktige, sier Molland.

– Er det tilfeldig at dette skjedde noen få dager før valget i Brasil?

– Dette var en ren operasjonell avgjørelse, og valget var ikke en del av vurderingen, sier Molland.

– Men dere har jo signalisert flere ganger at levetiden kunne utvides. Hvorfor var deponiet da plutselig fullt?

– Det er en beslutning tatt på grunnlag av målinger, analyser og vurderinger gjort av eksperter. Det er ingen eksakt vitenskap, sier Molland.

Han påpeker at det er lagt inn sikkerhetsmarginer for å hindre at deponiet blir ustabilt, eller at det på andre måter oppstår risiko knyttet til overfylling.

Kan leve lenger med nytt filter

Halvor Molland sier at Hydro har mulighet til å forlenge levetiden til det gamle rødslamdeponiet dersom selskapet får lov til å bruke det nye pressfilteret.

– Da vil vi få en tørrere og mer stabil masse, og kan da bygge opp deponiet på en annen måte, sier Molland.

På kort sikt kan derfor Alunorte unngå en full nedstengning dersom brasilianske myndigheter raskt gir Hydro lov til å bruke den nyste tørketeknologien.

Dersom Alunorte stenges helt ned vil lagrene av alumina, som er en avgjørende ingrediens i produksjonen av aluminium, tømmes raskt. I begynnelsen av september sa Hydro at lagrene ville rekke ut året. Men i en telefonkonferanse onsdag sa Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg at lagrene kan gå tomme allerede i begynnelsen av november.

Hydro vil i tilfelle være avhengig av å få kjøpt alumina fra andre produsenter til en akseptabel pris for å opprettholde produksjonen ved smelteverkene i Norge. Alumina på verdensmarkedet har steget i pris, og mange aluminiumsprodusenter kjemper nå om å sikre seg nok – og billigst mulig – alumina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på.
01:25
Publisert: