USA-børsene åpnet skarpt ned onsdag, dagen etter at et notat skrevet av FBIs sparkede sjef James Comey, ble lekket og rapportert om av flere medier tirsdag kveld. I notatet skriver Comey at president Donald Trump ba ham droppe etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Dette blir av mange sett på som utilbørlig innblanding i pågående etterforskningen av russisk innblanding i valget. Det hvite hus hevder medierapportene ikke er korrekte. 

Fall og nytt fall

Etter fall på rundt 0,83 prosent i åpningsminuttene hentet S&P 500-indeksen seg noe inn igjen, før den igjen begynte å falle, og endte ned hele 1,82 prosent. Nasdaq har fulgt samme mønster, men falt enda mer, og endte ned 2,57 prosent, mens Dow Jones Industrial er ned 1,78 prosent. For Nasdaq betyr det at hele oppgangen i mai er blåst bort på én dag, mens S&P 500 er tilbake på nivåene rundt 20. april. Det er de største fallene i Trumps presidentperiode og den dårligste børsdagen på åtte måneder, ifølge Marketwatch. 

Svake tall?

Det kan også være andre grunner til fallet. Sjefstrateg for investeringer i Charles Schwab & Co, Liz Ann Sonders skriver onsdag i en Twitter-melding at økonomiske data har vært dårligere enn ventet, men at markedet ikke har tilpasset seg. 

– Aksjene har helt klart ikke brydd seg (ennå), skriver hun. 

Hun viser til en graf som viser at Citi US Economic Surprise Indeks nådde toppen 15. mars, og har stupt i april og mai. Den gikk i minus 28. april og er nå solid ned. Det betyr at de økonomiske nøkkeltallene ikke har innfridd forventningene. Likevel har S&P 500- indeksen steget i denne perioden.  

Trump-effekt jorden rundt

Det britiske aksjemarkedet fikk seg også en Trump-knekk onsdag, rapporterer Marketwatch.com. Ifølge nettstedet øker frykten for at Trump ikke vil kunne presse gjennom reformer investorer har ønsket seg.  Også Nikkei 225 og Hang Seng-indeksen falt noe, mens  OMXN40 Norden- indeksen er ned 1,64 prosent og Euronext 100 er ned 1,16 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.