Forsikringsselskapet Tryg kjøper utfordreren Troll, og får dermed 12.000 privatkunder og en portefølje på 120 millioner kroner. Troll har en rekke profilerte investorer på eiersiden. Blant de største er Stein Erik Hagen og Canica samt Brynjulf Skaugen og hans Bras Kapital. Også den profilerte investoren Peter Warren eide snaue en prosent gjennom sitt selskap. Tapene har vært sviende siden Troll startet i 2012. Eierne har til sammen puttet 226 millioner kroner inn i selskapet.

– Vi fikk en henvendelse om at de var på utkikk etter ny kapital og nye eiere, og porteføljen Troll har bygget opp skal vi få god lønnsomhet i, sier Espen Opedal, direktør for Tryg forsikring i Norge.

Store tap

Forsikringsutfordreren Troll trengte en trygg havn etter seks år med sviende tap. En bedring av lønnsomheten er strengt nødvendig, for regnskapene viser tap på 38,3 millioner før skatt bare i 2016. Samlet tap de fem årene før er på 150 millioner. Pengene fortsatte å renne ut i fjor. Etter de tre første kvartalene i fjor hadde selskapet tapt til sammen 43,8 millioner kroner før skatt.

De 33 medarbeiderne i Troll blir nå overført til Tryg.

Opedal mener Tryg kan drive porteføljen billigere enn Troll.

– Vi har fordel av å være større og var først i Europa med helautomatisk skadebehandling. Vi får også bedre priser på verksteder og innkjøpsavtaler, sier han.

Hva med fintech?

Opedal sier også at et stort selskap med 400.000 kunder enklere kan bære investeringer i nye tekniske løsninger. Han tror automatiseringen har gjort det tøffere å slå seg opp som liten utfordrer.

– Men noen mener det er en fordel å være et lettbent finansteknologiselskap og ikke måtte dra på gamle it-systemer?

– Vi er veldig oppmerksomme på det, men vi er opptatt av å drive effektivt og satser på digitalisering. Det er de etablerte som faktisk ligger lengst fremme på fintech-innovasjon, sier han.

Han sier de største aktørene i Norge er veldig effektive og ligger best an i Europa når det gjelder kostnader i forhold til volum.

Tryg kjøpte i fjor Obos Forsikring, et selskap av om lag samme størrelse, og Opedal sier de ønsker å kjøpe mer, for å vokse.

Styreleder Ole Grøterud i Troll er glad for at salget kom i havn.

– Tryg er en trygg og god havn for Troll. Når konkurransesituasjonen til Troll utviklet seg som den gjorde, så må vi si oss fornøyd, sier han.

Han forteller at veksten stoppet opp og at de opplevde det som for dyrt å skaffe seg kunder gjennom markedsføring på Facebook og Google.

– Vi sloss med andre om oppmerksomheten og fikk ikke nok igjen for det vi investerte, sier han.

Han understreker at det også kan skyldes at de ikke var gode nok på reklamebudskapet, men at de store aktørene uansett hadde større budsjetter.

– Det er en fordel å være liten og kunne snu seg fort, og mange etablerte har hatt eldre it-systemer så endring har tatt tid. Men fordelene ved å være stor er likevel større, sier han.

Prøver seg i Danmark

Opedal i Tryg forteller at de selv har gått inn for å starte sin egen konkurrent i Danmark, som de kaller Undo.

– Vi har startet et heldigitalt appselskap og prøver å innovere og kannibalisere oss selv. Hvis det fungerer, skal det også til Norge, sier han.

Konseptet går ut på å skape et lavprisselskap der eneste salgskanal går via nettet, og der det ikke er mulig å ringe. Skadebehandlingen skal være automatisk.

– Vi begynner med enkle ting, der det ikke er personskader involvert, sier han.

Det er imidlertid mange små aktører som nå prøver å finne nye og mer effektive måter å drive forsikringsarbeid på.

– Det er ingen garanti for at det ikke kommer andre, men vi investerer mye for at vi skal klare oss i det lange løp, sier Opedal.(Vilkår)

Stein Erik Hagen vil plante kunstig, lysende tre midt i Oslo
Kunstinstallasjonen er mer enn tre etasjer høy og har tusenvis av programmerbare LED-lys.
02:05
Publisert: