Det tidligere ekteparet Sigurd Aase (67) og Eli Sævareid (62) bak barnehagekonsernet Trygge Barnehager tjent seg søkkrike på å drive private barnehager.
Samtidig har de – gjennom sitt investeringsselskap Vista Holding as – gjort mindre enn heldige investeringer i amerikansk landolje i selskapet Crudecorp.
Lastet med barnehagepenger, investerte Sævareid og Aase i 2010 tungt i det California-baserte oljeselskapet som det siden ikke har gått spesielt bra med.
En oljepris som begynte å rase, gjorde at Crudecorp var en skygge av seg selv høsten 2015. Ambisjoner om over 2000 fat i dagsproduksjon var gitt opp. Dampinjeksjon var ikke lenger lønnsomt, og produksjonen falt raskt mot et par hundre fat om dagen.
I årsregnskapet til Vista for 2019, kommer det frem at selskapet har fordringer på til sammen 939 millioner kroner til datterselskapet Ymir Energy, der de har samlet all petroleumsvirksomheten, men at disse fordringene i 2019 ble skrevet ned med 104 millioner kroner.
Nedskrivningene kommer i tillegg til tidligere tap på 749 millioner. Altså anser selskapet 853 millioner av fordringene som tapt.
– Vi kjøper høns i regnvær
Regnskapet for Vista-konsernet, som for øvrig består av flere forretningsområder innen teknologiutvikling, viser et resultat før skatt på -49,3 millioner kroner. Mesteparten av underskuddet skyldes de nevnte nedskrivningene i petroleumssegmentet.
Sigurd Aase lar seg imidlertid ikke skremme, og forteller at Vista har satset videre på olje.
– Investeringer i petroleumssektoren har medført nedskrivninger i henhold til regnskapsreglene som vi har beskrevet i årsregnskapene. I 2020 har vi ervervet mer areal og seismikk. Vi kjøper høns i regnvær. Utover det kan vi ikke gå inn på vår vurdering av fremtiden, skriver han i en epost til DN.
Tok 300 mill. i utbytte
Samtidig har selskapet satt av 300 millioner til utbytte, tre ganger så mye som året før.
– Ja, det er rekord for oss. Dette er ikke utbytte til private aksjonærer, men innen selskapsstrukturen. Det gjelder allokering av kapital til de ulike deler av gruppen der denne etter vår vurdering kan gjøre best nytte for seg
Det tidligere ekteparet lider ingen umiddelbar nød. Etter at 300 millioner er tatt ut av selskapet, sitter det fremdeles igjen med en egenkapital på 87 millioner.
I tillegg er barnehagevirksomheten underlagt et annet heleid konsern – SFR Holding – som kan skilte med langt bedre resultater på bunnlinjen.
Konsernet endte med et resultat før skatt på 111,2 millioner kroner, ned fra 143,7 millioner året før. I SFR-konsernet er egenkapitalen på 481,6 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.