Ved nyttår øker etter planen kapitalkravene for små og mellomstore norske banker med 1,5 prosentpoeng til 21 prosent.

Nå har 81 slike banker i distriktene gått sammen om et initiativ for å få regjeringen til å snu i saken, skriver VG. De mener de nye kapitalkravene vil gi små banker i distriktene langt dårligere rammevilkår enn storbankene.

Flere banksjefer peker på at Vedum selv gikk klart imot forslaget fra Solberg-regjeringen om økte kapitalkrav da Senterpartiet var i opposisjon. Bakteppet for forslaget er at EU ønsker felles krav til egenkapital.

– Vi trodde vi kom til å vinne frem fordi vi kjemper mot en ordning som Vedum selv har sagt at han er imot, sier banksjef Bente Haraldson Syre i Haugesund Sparebank.

Distriktsbankene har kjempet i flere år mot strengere kapitalkrav som rammer spesielt småbankene, som følger Finanstilsynets standardmodell. Denne gir en sjablongmessig utregning i motsetning til de store bankene som kan regne ut risikokapitalen ut fra interne modeller.

Ifølge bankene koster det i dag 70 prosent mer for en liten bank å låne ut tre millioner kroner i boliglån enn det gjør for en storbank. Med de nye reglene vil forskjellen bli 86 prosent.

Banksjef Bjørn Asle Hynne i Aasen Sparebank i Levanger sier at de økte kostnadene kan føre til at bankene blir nødt til å sette opp renten til kundene.

– Ved å stå på innføringen rammer Vedum distriktsbankene i Norge, samtidig som de store norske og utenlandskeide bankene i Norge slipper, sier Hynne.

Vedum ønsket ikke å kommentere kritikken mandag ettersom Finansdepartementet har saken til behandling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.