Reiseselskapet TUI, tidligere kjent som Star Tour i Norge, meldte mandag at det planlegger å reorganisere sine nordiske kortdistanseflyvninger.

– For å kunne møte våre kunders ønsker og behov, og samtidig beholde tilstrekkelig fleksibilitet og et nødvendig kostnadsnivå har vi nå en intensjon om å tildele selskapets kortdistanseflyvninger fra København, Helsingfors og Oslo til eksterne leverandører, sa TUI Nordic-direktør Alexander Huber i en pressemelding fra TUI.

Det er basene i Malmö, Helsingfors og Oslo som blir rammet av endringene og 150 personer kan miste jobben.

– TUI er i dialog med fagforeningene i Norden, skrev reiseselskapet i sin pressemelding.

Kritisk til nedleggelse

Leder for Parat Kabinforbund, Anneli Nyberg, er kritisk til nedleggelsen som fører til at alle kabinansatte i Norge blir sagt opp.

– Når verdens største reiseselskap ikke klarer å opprettholde driften av disse tre basene viser det utfordringene og konkurransesituasjon i norsk og internasjonal luftfart, sier Nyberg i en pressemelding fra arbeidstagerorganisasjonen Parat.

– Det viser dessverre også mangel på ansvar for egne ansatte. Erfarne og dyktige kabinansatte som i mange år har bidratt til fornøyde kunder blir nå satt på gaten, legger Nyberg til.

Som leder av Nordens største kabinforbund har Nyberg tatt initiativ for å hjelpe TUI-ansatte inn i ny jobb.

– Vi representerer ansatte i alle de store flyselskapene og jeg har sammen med kabinlederne i Norwegian, Widerøe, Thomas Cook og SAS, som jeg selv representerer, tatt et initiativ som skal bidra til å finne nye jobber for TUI-ansatte, sier Nyberg i pressemeldingen.

Norwegian overtar

Dersom TUI får til enighet om forslaget vil selskapets kortdistanseflyvninger fra København og Helsingfors bli håndtert av Jettime, mens flyvninger fra Oslo vil bli overtatt av Norwegian Airlines.

Langdistanseflyvninger fra alle nordiske flyplasser fortsetter som planlagt.

– Det er fortsatt viktig for oss å opprettholde våre egne flyselskaper, men de må bli mer fleksible og kostnadseffektive for å kunne møte behovene til kundene våre og til turoperatørene. Dette er bakgrunnen for at vi i dag foreslår denne løsningen i Norden, sier John Murphy, som leder TUIs Northern Region Airlines.

TUI har i dag 150 fly i Europa og en av de største Boeing Dreamliner-flåtene i verden. I Norden tilbyr TUI i dag omtrent 50 prosent egne fly og 50 prosent eksterne leverandører.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I dag lanseres Googles taletjeneste på norsk
Google lanserte i dag sin nye taletjeneste basert på kunstig intelligens, vi har sett nærmere på hvordan den fungerer, og hva som er annerledes fra de eksisterende taletjenestene.
02:28
Publisert: