Torsdag annonserte Tesla-sjef og verdens rikeste person, Elon Musk, at han hadde lagt inn et bud på alle aksjene i Twitter. Budet verdsatte selskapet til 43 milliarder dollar, eller 375 milliarder kroner.

Budkursen var 54,2 dollar, men aksjemarkedet hadde ikke troen, og torsdag endte kursen ned 1,6 prosent til 45,08 dollar.

Allerede torsdag kveld svirret ryktene om at Twitter-styret ville bruke en såkalt «poison pill» for å hindre det fiendtlige oppkjøpet. Det er kort fortalt en strategi som går ut på å gjøre eget selskap mindre attraktivt for uønskede budgivere, i dette tilfellet Musk, som allerede eier 9,2 prosent av selskapet.

Fredag ettermiddag norsk tid kommer bekreftelsen fra Twitter: Et enstemmig styre har vedtatt en såkalt «shareholder rights plan», som er det man gjerne betegner som en giftpille. Planen aktiveres dersom Musk – eller en annen investor – krysser en eiergrense på 15 prosent i en transaksjon som ikke godkjennes av styret.

Vedtaket lar eksisterende aksjonærer kjøpe nye aksjer til markant rabatt, noe som vil kunne vanne ut Musk og gjøre det både vanskelig og dyrt for ham å kjøpe seg opp til en dominerende posisjon i selskapet. Retten til kjøp av tilleggsaksjer vil gjelde til 14. april 2023, ifølge pressemeldingen fra Twitter.

«Rettighetsplanen vil redusere sannsynligheten for at en person eller gruppe får kontroll over Twitter via det åpne markedet uten å betale alle aksjonærer en tilstrekkelig premie, eller uten å gi styret tilstrekkelig tid til å foreta veloverveide beslutninger», heter det i en uttalelse fra Twitter.

Videre skriver Twitter at planen ligner andre planer vedtatt av børsnoterte selskaper under «sammenlignbare forhold».

En slik plan kan tvinge Musk til å forhandle direkte med styret. Bloomberg skriver at grepet har til hensikt å gi Twitter-styret mer tid til å vurdere budet, ifølge ikke-navngitte kilder. I uttalelsen skriver Twitter-styret selv følgende:

«Rettighetsplanen hindrer ikke styret å ha dialog med parter eller akseptere et oppkjøpsbud, dersom styret mener det er til det beste for Twitter og dets aksjonærer»

Musk takket nylig nei til et tilbud om styreplass i Twitter, etter at det ble offentlig kjent at han hadde kjøpt seg opp til å bli selskapets største aksjonær. Ved å akseptere en styreplass, ville Musk i henhold til vilkårene ikke kunne kjøpt seg opp til en eierandel på mer enn 14,9 prosent.

Ifølge Bloomberg er fond styrt av Vanguard Group nå blitt største eier i Twitter, mens Musk er nest størst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.