Tesla-eier Elon Musk vil droppe det mye omtalte kjøpet av mikrobloggtjenesten Twitter, ble det klart fredag kveld.

I et brev til det amerikanske Finanstilsynet (SEC) skriver Musk at han mener at Twitter har brutt med vilkårene i kjøpsavtalen. Twitters styreleder Bret Taylor sier selskapet fremdeles er innstilt på å gjennomføre avtalen til den avtalte prisen på 44 milliarder dollar, og varsler mulige rettslige skritt for å fullføre oppkjøpet, ifølge CNBC.

I etterhandelen på Wall Street fredag falt Twitter-aksjen seks prosent.

– Det er klart dette kan bli dyrt for Musk. Det er en «breakup fee» på en milliard dollar, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til DN natt til lørdag.

Anklager Twitter

«Twitter har brutt med sentrale vilkår i avtalen og virker å ha oppgitt uriktige og villedende opplysninger, som Musk har regnet som sentrale for å få avtalen i orden», heter det i dokumentet som er innsendt til SEC.

Den siste tiden har Musks mye omtalte oppkjøp kommet i tvil mens Tesla-gründeren har kranglet åpenlyst med selskapet, blant annet om antallet såkalte «spam bots», altså falske brukere på plattformen. Musk har i flere måneder etterlyst mer informasjon knyttet til nettopp dette, og skriver i dokumentet innsendt til SEC at Twitter «har nektet eller mislyktes med å oppgi den korrekte informasjonen».

Associated Press-journalist Zeke Miller skriver i en melding på Twitter at selskapet vil gå til sak mot Musk for å tvinge gjennom oppkjøpet, og at selskapet mener det videre «er sikre på» at søksmålet vil ende med en avgjørelse til deres fordel.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea tror det kan bli dyrt for Musk å trekke seg.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea tror det kan bli dyrt for Musk å trekke seg. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Han prøver å si at det er «fake accounts» som gjør det, men det virker generelt som om han angrer. Siden april har utviklingen for tek-aksjer vært veldig svak, og det inkluderer Twitter og Tesla, sier Næss.

Det var nettopp i april at nyheten kom om at Musk ønsket å kjøpe Twitter, etter at han allerede hadde kjøpt seg opp i selskapet over en periode – til en eierandel på 9,2 prosent.

Twitters aksjekurs har falt rundt 30 prosent siden slutten av april. Da selskapets styre godkjente Musks bud, var det til 54,2 dollar per aksje, mens kursen fredag stengte i 36,8 dollar.

I brevet til SEC uttrykker Musk også bekymring for at Twitters «svekkede forretningsutsikter utgjør en vesentlig negativ effekt for selskapet», noe han mener vil kunne gi han et separat grunnlag for å si opp avtalen.

Kan utløse rettsrunde

Senest torsdag kveld skrev Washington Post at oppkjøpet var i ferd med å gå i vasken, fordi samtaler med potensielle investorer i stor grad er uteblitt. Bakgrunnen skal være beskyldninger fra Musks hold om at en mengde data fra Twitter skal være solgt til bedriftskunder, i tillegg til spørsmålene rundt antallet «spam» eller «fake»-kontoer som faktisk finnes på plattformen.

Dersom Musk trekker seg fra avtalen vil det mest sannsynlig utløse en massiv rettslig kamp, ifølge avisen.

– Reglementet er veldig usikkert, så det er ikke godt å si hva som skjer. Det ser veldig vanskelig ut. Musk kan i alle tilfeller miste ansikt her. Det kan bli en juridisk prosess og en langvarig saga, sier Næss.

– Twitters styre er i en veldig vanskelig posisjon, sier Ann Lipton, professor i eierstyring ved Tulane Law School til CNBC.

Hun peker på at det er veldig vanskelig å trekke seg fra oppkjøpsavtaler, og at det vil kreve betydelig sterkere bevis enn det Musk hittil har lagt frem.

Det er ifølge professoren ikke så enkelt som at Twitter-styret kan la Musk redusere budet sitt med 20 dollar per aksje, eller inngå forlik så lenge han betaler boten på en milliard dollar. Man vil da kunne risikere ytterligere søksmål fra Twitter-aksjonærene, som allerede har saksøkt både selskapet og Elon Musk selv som følge av den kaotiske oppkjøpsprosessen.

I takt med en kraftig kursoppgang for Tesla-aksjen er Musk det siste året blitt kjent som verdens rikeste person, og har ifølge Bloomberg Billionaire Index en papirformue på 223 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.