Fredag sådde Elon Musk tvil om han virkelig ender opp med å kjøpe Twitter, etter at han la ut en melding på plattformen om at avtalen er satt på vent.

– Twitter-avtalen er midlertidig satt på vent i påvente av opplysninger som støtter beregninger av at spam eller falske kontoer utgjør mindre enn fem prosent av brukerne, skriver han.

I Twitter-meldingen lenket han til en sak fra Reuters hvor det fremkommer at Twitter selv estimerer at falske kontoer eller spamkontoer representerte færre enn fem prosent av de inntektsgivende daglige aktive brukerne til plattformen.

De estimatene kan det virke som Tesla-sjefen vil ha ytterligere bekreftet. Musk har tidligere tvitret at en av hans prioriteringer ville være å fjerne «spam-roboter» fra plattformen.

Fredag formiddag kom Musk med en ytterligere oppdatering, hvor han på Twitter skriver at han fortsatt har som intensjon å kjøpe selskapet:

Twitter-aksjen endte til slutt med et fall på 9,7 prosent.

Etter Musks Twitter-meldinger sendte Twitter-sjef Parag Agrawal ut en egen melding på plattformen, der han skriver at oppkjøpet fortsatt er ventet å gå i orden. Han skal imidlertid fortsette å lede selskapet i tilfelle avtalen ikke blir noe av.

– Selv om jeg forventer at oppkjøpet blir klart, må vi være forberedt på alle scenarier og gjøre det som er best for Twitter, skrev han.

Stuper i førhandelen

Twitter-aksjen falt umiddelbart 20 prosent i førhandelen etter at nyheten ble kjent, men har hentet seg noe inn.

Selv før fredagens kunngjøring fra Musk har selskapets markedsverdi falt ni milliarder dollar under tilbudsprisen som er på 44 milliarder dollar.

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, tror Musk nå prøver å komme seg ut av avtalen om å kjøpe Twitter.

Investeringsdirektør i Nordea Fondene Robert Næss.
Investeringsdirektør i Nordea Fondene Robert Næss. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Siden Musk kom med sitt Twitter-bud har kursene for tek-aksjene falt, og hvis han hadde kommet med et bud på Twitter i dag hadde det vært et langt billigere kjøp for han. Jeg tror han nå prøver å komme seg ut av avtalen, sier Næss.

Næss peker på at den teknologitunge Nasdaq-indeksen på Wall Street har falt tungt den siste tiden.

– Om det ikke hadde vært for budet hans på Twitter, skulle kursen ha falt like mye Nasdaq, og vært ned i hvert fall 20 prosent. Musk bud ligger 20 prosent over dagens kurs, sier Næss.

Velger Musk selv å avbryte kjøpsavtalen vil han være nødt å betale én milliard dollar for avtalebrudd, så Næss tror han nå leiter etter gyldig grunn for å komme seg ut av oppkjøpet.

– Ser man på verdien av hele oppkjøpet er ikke det store greiene, men ser man på verdien av oppkjøpet kontra tek-fallet den siste tiden ville et bud i dag vært 20 prosent billigere for han, sier Næss.

Tvilen vokser

Denne uken har både Reuters og The Washington Post har reist tvil om oppkjøpet i det hele tatt vil gjennomføres. Lengst gikk Reuters som slo fast at «Elon Musk vil sannsynligvis ikke kjøpe Twitter».

Analyseselskapet Hindenburg Research skriver i en analyse denne uken at de tror Musk vil kjøpe Twitter til en lavere pris enn nå avtalt, og viser blant annet til det generelle faller for teknologiaksjer.

«Vi er positive til Musk forsøk på å ta Twitter av børs og ser en betydelig mulighet for at avtalen blir inngått til en lavere pris», meldte Hindenburg i analysen som er gjengitt i avisen The Guardian.

Selv om Musk og styret i selskapet skulle en gang bli enige om en Twitter-avtale, er det fortsatt mange hindre som må forseres før Musk eventuelt blir personlig eier av selskapet og tar det av børs:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Finansieringen. Musk skal ifølge The New York Times betale med 13 milliarder dollar banklån og 12,5 milliarder i lån med sikkerhet i hans aksjer i Tesla, der han eier 16 prosent. Musk skal betale 21 milliarder i kontanter fra egne midler, uten at det er spesifisert i avtalen hvor disse pengene skal komme fra. Musk solgte for et par uker siden Tesla-aksjer for 8,4 milliarder dollar, og han kunngjorde samtidig at han ikke vil selge flere aksjer i selskapet for å finansiere oppkjøpet. Denne uken ble det kjent at Musk i samarbeid med et tyvetall investorer, som Larry Ellison, Qatars statlige investeringsfond og kryptobørsen Binance, har sikret finansiering på 7,1 milliarder dollar.
  • En majoritet av aksjonærene i Twitter må følge styrets anbefaling om salg. Enkelte mener prisen er for lav, og kursen var i fjor sommer godt over 70 dollar.
  • Skilsmisseavgift. Det ble denne uken kjent fra en filing til det amerikanske Finanstilsynet SEC at det foreligger en gjensidig avtale mellom Twitter og Musk om et «breakup fee» på én milliard dollar hvis en av partene går bort fra avtalen. Størrelsen på rundt 2,5 prosent av totalavtalen er normal ved slike avtaler. For Musk kan det være verdt å ta et slikt tap hvis avtalen skader Tesla eller han av andre grunner får kalde føtter, og han har råd til det også.
  • Tesla-styret kan kansellere avtalen med Musk hvis det kommer et nytt og bedre bud, mot å betale «breakup fee».
  • Tesla-aksjen har falt cirka 30 prosent etter nyheten om Twitter-oppkjøpet. Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea Fondene, har sagt til DN at dette kan være en kombinasjon av at han kanskje må hente penger fra Tesla for å finansiere oppkjøpet, og at han fremover vil bruke mindre tid på utvikle Tesla.
  • Kina-trøbbel. Tesla produserer halvparten av bilene og får en tredjedel av inntektene fra Kina. Twitter har på sin side vært på kant med Beijing i årevis, spesielt på grunn av innskrenkingen av demokrati i Hongkong.