Det har stormet rundt det sosiale mediet etter at Tesla-sjef Elon Musk tok over Twitter tidligere i høst.

Videoen av milliardæren på vei inn selskapets hovedkontor i slutten av oktober, med en vask i favnen, skulle markere starten på noen svært turbulente måneder. Det tok ikke mer enn et par dager etter den formelle overtagelsen før det ble klart at store deler av toppledelsen hadde fått sparken. Flere tusen ansatte i større og mindre roller har senere forlatt selskapet i «kostnadsbesparelsens navn».

Nå skriver imidlertid flere medier, deriblant Semafor og Financial Times, at Musk er på ny pengejakt. I forbindelse med oppkjøpet ble det nemlig tatt opp nye lån på rundt 13 milliarder dollar, på toppen av en kapitalinnsprøytning på om lag syv milliarder dollar.

De nye lånene har årlige rentebetalinger på rundt én milliard dollar, eller om lag ti milliarder norske kroner.

Nye aksjer

Semafor skriver at sjefen for Musks «family office», Jared Birchall, kontaktet potensielle aksjonærer tidligere denne uken med tilbud om å kjøpe nye aksjer, til en pris på 54,2 dollar.

Det er den samme prisen Musk betalte da han tok selskapet av børs og noe som verdsetter Twitter til 44 milliarder dollar.

I et skriv heter det at Twitter er «svært glade for å kunngjøre et oppfølgingstilbud for ordinære aksjer til den opprinnelige prisen og de opprinnelige vilkårene».

Det nevnes ikke noe om nøyaktig hvor mye i friske penger Musk håper å få inn i finansieringsrunden, men planen er å fullføre kapitalinnhentingen innen slutten av året.

Ross Gerber bekrefter overfor både Semafor og FT at han mottok tilbudet. Han spyttet inn under en million dollar da Musk tok Twitter av børs tidligere i år, men sitter på gjerdet om han skal være med i den nye runden.

– Hele prosessen bærer preg av tilfeldigheter og rot. Twitter gjør dette nå fordi de ikke har mer penger. Jeg tror ikke Musk forventet et så stort fall i inntektene, sier han til FT.

Brukeropprør

Twitter bokførte i 2021 et tap på rundt 221 millioner dollar, og Musk har ikke vært snau med å poengtere ofte hvor viktig det er for selskapet å redusere utgiftsbasen.

Samtidig har flere annonsører trukket seg siden Musk tok over, og blant annet vist til milliardærens tilnærming til innholdsmoderasjon på plattformen.

I et forsøk på å finne nye inntektskilder har Musk også lansert en ny verifiseringsordning på Twitter, der brukere kan betale åtte dollar i måneden for å få den «blå haken», som tidligere var forbeholdt for eksempel kjendiser og politikere, for å forhindre at uvedkommende skulle utgi seg for å være noen de ikke er.

Det har dessuten vært antydninger til en brukerflukt etter at Musk tok over Twitter, med Mastodon som et alternativ. Tidligere i uken ble det kjent at Twitter blokkerer sine brukere fra å dele linker til det konkurrerende sosiale mediet, skrev BBC.

A-laget

I forbindelse med oppkjøpet fikk Musk med seg et antall profilerte investorer, deriblant Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Oracle-medgründer Larry Ellison og kryptobørsen Binance.

På toppen av disse spyttet storbanker som Morgan Stanley, Bank of America og Barclays inn store beløp som de nå ligger an til å tape betydelig på, skriver Financial Times.

Ifølge avisen er bankene desperate etter å selge høyrisiko-lånene til kredittinvestorer for å få eksponeringen vekk fra sin egen balanse. Kilder avisen har snakket med sier likevel at bankene kan komme til å stå overfor tap i milliardklassen, i og med at disse investorene trolig vil kreve betydelige rabatter for å ta på seg lånene.

Musk har selv innrømmet i etterkant av kjøpet at han betalte for mye for Twitter, og det kan virke som at milliardæren kjenner at det begynner å «knipe».

Et fall på over 60 prosent for Tesla på børs så langt i år har nemlig vært en betydelig bidragsyter til at Musk tidligere denne uken falt ned fra tronen som verdens rikeste person, da franskmannen Bernard Arnaut tok over topplasseringen. Musk solgte dessuten Tesla-aksjer for fjerde gang i år tidligere denne uken, for en samlet sum på 3,6 milliarder dollar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.